’Schofterig aan kant gezet’

Dogan Corneille haalde vorige week donderdag zijn spullen op bij IJsselmeervogels. Foto Caspar Huurdeman

Bert Jan van Oel
Bunschoten

Een week na het veelbesproken ontslag van IJsselmeervogels-trainer Dogan Corneille zijn de kruitdampen nog niet opgetrokken in Bunschoten-Spakenburg. Verre van dat zelfs. De afgeserveerde oud-speler van de ’rooien’ doet een boekje open over de ontluisterende gang van zaken sinds hij aan de slag is gegaan. Corneille (40) is ziedend over wat hij ’machtsspelletjes’ noemt, en ’waartegen je machteloos bent’. ,,Onder dit bestuur moet je geen trainer willen zijn.”

Het nieuws dat Corneille al na drie verloren wedstrijden de zak kreeg, ging heel Twitter over. ’Schandalig’, ’w anbeleid’ en ’paniekvoetbal’ waren veel voorbijkomende kwalificaties. Ook binnen de club ontstond veel commotie over de rigoureuze beslissing. Leden én de spelersgroep eisten opheldering van het bestuur. Die ’opheldering’ kwam, met de belofte dat het beleid - en dus ook de aanstelling van Corneille - tegen het licht wordt gehouden. ,,Als dat onderzoek consequenties heeft voor het bestuur, dan zij dat zo.” Met die woorden van voorzitter Peter van Diermen leek de storm weer wat geluwd. Maar niets is minder waar, blijkt uit een interview met Corneille. Hoewel ontslagen, is hij nog lang niet klaar met het bestuur (zie kader). Corneille heeft ook goed nieuws: hij wordt volgend seizoen hoofd van de ’onderbouw’ bij Feyenoord. In die fulltime functie krijgt hij de leiding over de jeugdteams: van de F- tot de D2. Corneille werkt nu ook al parttime bij de Rotterdamse club, als assistent van Roy Makaay bij de A1. ,,Dit lopende seizoen gaan we het aantal uren wat uitbreiden.” De deur voor een nieuw topklasse-avontuur staat echter open. ,,Als ze me willen hebben, hoor ik het wel.” Cynisch: ,,Er zijn ook trainers die er na vier wedstrijden uit liggen…”

- Dogan, ben je na alle tumult al wat tot rust gekomen?

,,Ik laat m’n dag niet bepalen door IJsselmeervogels, maar ben nog altijd erg boos. Zwaar genaaid voel ik me. Voetbal wordt wel eens slangenkuil of wespennest genoemd. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. Ik ben op schofterige wijze aan de kant gezet, er is een heel smerig spel gespeeld waarin ik niet kon winnen.”

- Wat bedoel je precies?

,,Al vanaf dag één van mijn contract zijn ze bezig geweest om mij eruit te krijgen en om Frans Adelaar weer binnen te halen. Dat zag je al in de voorbereiding. De technische commissie wilde over alles wat ik deed uitleg. Bijvoorbeeld over de speelwijze. Ze wilden dat ik in een 4-4-2- systeem ging spelen, daar hadden we het goede spelersmateriaal voor. Dan deed ik dat vervolgens, en werd het bekritiseerd. Ik heb thuis tegen mijn vriendin al heel vroeg gezegd: ’Ik ga hier niet lang trainer zijn’. Ik ben intuïtief sterk en voelde dat ik onheus werd bejegend. Recht in mijn gezicht zei men het eens te zijn met de opstelling. En achter je rug om werd er kritiek op geleverd.”

- Speelt de eeuwige rivaliteit tussen de ’rooien’ en de ’blauwen’ ook een rol?

,,Ongetwijfeld. Wij staan op nul en zij op zes punten, plus een kampioenschap. Maar het zijn vooral twee mensen die zich belangrijker voelen dan de club: voorzitter Peter van Diermen en Ruth van de Groep. De twee gaan samen op vakantie en dekken elkaar. Ruth (lid van de technische commissie, red.) is ook nog eens sponsor met het bedrijf FishPartners. Tegen dat soort belangen kun je niet op.”

- Je hebt in de hele discussie ook verwijten gemaakt richting je opvolger Frans Adelaar.

,,Hij heeft aan mijn stoelpoten gezaagd, zat al na de eerste verloren wedstrijd op de tribune. En is vanaf dag één gaan eten met de technische commissie. Al aan het begin van het seizoen was duidelijk dat men liever met hem in zee was gegaan, omdat hij eredivisie-ervaring heeft en het eind vorig seizoen redelijk prettig heeft gedaan. Tegen Frans is gezegd: blijf in de buurt, want bij de eerste misstap gaan we met jou verder. Twee potjes gaven we niet thuis, en je bent weg. Terwijl ik met mijn teams overal bovenin heb meegedraaid met goed voetbal. Ik zat echter met spelers die van Frans Adelaar af kwamen en onder hem lelijk voetbal moesten spelen. Omschakeling naar een ander systeem heeft tijd nodig.”

- De reacties van spelers en (oud)-leden van IJsselmeervogels moeten je goed hebben gedaan.

,,Ja, de spelers stonden unaniem achter mij. Zelfs de wisselspelers wilden dat ik zou blijven. Veel trainers uit de topklasse vonden het onvoorstelbaar. Dat het bestuur moet opstappen, lijkt me logisch. Er zijn in vijftien jaar tien trainers versleten. Maar je zult zien dat aan het einde van de rit alles bij het oude blijft. Onder dit bestuur moet je geen trainer willen zijn.”

- Hoe nu verder?

,,Ik val niet in een wak. Er zijn belangrijker zaken: privé ben ik een gelukkig en gezond mens. En in de avonduren heb ik tijd om lekker te ontspannen. Ik ga een sport oppakken, ik denk tennis. Dat vind ik leuk. En wat betreft de spelers: die zitten in een dip, maar ik gun ze het allerbeste.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal