Huizen legaliseert niet alle terrassen aan Griend

Henk van Maanen
Huizen

De gemeente Huizen houdt vast aan haar besluit dat de bewoners van Griend 3 hun terras aan het water moeten afbreken, dan wel moeten aanpassen. Volgende week speelt bij de rechtbank in Utrecht een beroep tegen de aanzegging van de gemeente om het terras te corrigeren.

Jarenlang heeft de gemeente de wildgroei aan terrassen en vlonders van de woningen aan de Griend gedoogd. Na een klacht is de gemeente vorig jaar actief geworden en heeft een onderzoek ingesteld, waaruit de aanzegging voor Griend 3 voortkwam.

In de Wet algemene bepalingen zijn de regels voor het vergunningvrij bouwen echter verruimd. Het college vindt het daarom niet verstandig om vast te blijven houden aan het huidige bestemmingsplan Huizermaat Noord Oost en terrassen en vlonders toe te staan aan de achterzijde van de woningen, waarvan de tuinen scherp aflopen naar het water.

Wel moeten ze aan enkele voorwaarden voldoen. Ze moeten uit een ’open constructie’ bestaan en de bouwhoogte van de grondkering, vlonder of terras mag niet hoger zijn dan twee meter.

Voor de bewoners van Griend 3 geldt dat die hun bouwsel moeten inkorten om het te kunnen legaliseren met een omgevingsvergunning, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten, omdat het in 2009 gerealiseerde terras niet aan de maten voldoet.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.