'De Deugniet was ons levenswerk'

Nico Wezelman en Wil Reilman. ,,Best een emotionele tijd voor ons."
Foto: Studio Kastermans/Leon Dakkus

Nico Wezelman en Wil Reilman. ,,Best een emotionele tijd voor ons." Foto: Studio Kastermans/Leon Dakkus

Simone Stevens
Hilversum

’Hilversum zal vanaf januari niet meer hetzelfde zijn’, schrijft Wil Reilman (61) in een afscheidsbrief op Facebook. Samen met haar partner Nico Wezelman (68) runde ze 27 jaar lang het bekende Hilversumse eetcafé De Deugniet in de Biersteeg. Na jaren vol gezelligheid, hard werken en trouwe gasten houden ze het voor gezien. Binnen een week was hun ’levenswerk’ verkocht.

De laatste maand van De Deugniet is aangebroken. In 2016 gaan de eigenaren met pensioen. Voor Reilman en Wezelman is het een periode van afscheid nemen. Van de vaste klanten, maar ook van hun vertrouwde levensstijl. „Het is best een emotionele tijd voor ons”, zegt Wezelman. „Het is toch een beetje ons levenswerk.”

Het stel kocht het pand als voetbalcafé ’Makkelijk Zat’.

Wezelman werkte al jaren in de horeca en een eigen eetcafé was zijn grote droom. Toch was het naar eigen zeggen ’een sprong in het diepe’. Vooral voor zijn vriendin die alleen nog maar in de administratie had gewerkt. „Ik kon nog geen biertje tappen.”

Huiskamer

De Hilversummers wisten van het begin af aan precies wat ze met het eetcafé wilden. „Ik werd de kok en zij zou de bediening doen”, zegt Wezelman. „Ons café moest de sfeer krijgen van een huiskamer. Een gezellige plek waar iedereen zich welkom voelt.” Volgens zijn vriendin is dat goed gelukt.

’Naar De Deugniet gaan’ was ’naar Nico en Wil gaan’, schrijft ze in haar afscheidsbrief. De Hilversummers gaan het contact met de gasten het meest missen.

„Wie van zijn verlegenheid af wil, moet een tijdje in de horeca gaan werken”, zegt Reilman. „Ik ben hier socialer geworden. Dat neem ik de rest van mijn leven mee. Ik hoef maar even bij de bushalte te staan en ik heb al een praatje.”

Lastig

Toch waren niet alle sociale contacten bij De Deugniet gezellig. Het stel kreeg soms ook lastige gasten, wat wel leuke verhalen opleverde.

„Een tijd geleden wilden een paar gasten ergens over klagen bij de kok”, zegt Reilman. „Nico was iets aan het snijden, dus had nog een mes in zijn hand. ’Kok komt keuken uit met mes’, lazen we later op het internet. Alsof hij ze wilde bedreigen. Onzin natuurlijk. Als hij aan het afwassen was geweest was hij met een afwasborstel de keuken uit gekomen.” Het stel heeft De Deugniet verkocht aan Casper de Vos en Rudy Bottenheft. Zij gaan verbouwen en heropenen in maart als ’Bistro de Vos’.

Wennen

Reilman realiseert zich dat ze straks moet wennen aan haar nieuwe leven. „Wij werken nu als anderen vrij zijn. Ons sociale leven speelt zich volledig bij De Deugniet af. Ik ben best bang dat we straks in een gat vallen.” Het is opnieuw een sprong in het diepe voor de Hilversummers. „Maar ook deze keer zullen we vast onze weg vinden.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.