Eerste skûtsjesrace op Loosdrecht

Skûtsjesilen moet Loosdrecht op de kaart zetten.© Foto ANP

Annemarie de Jong
Loosdrecht

Een eerdere poging mislukte, maar nu moet het er echt van komen: op woensdag 6 juni barst de strijd om de eerste ’Skûtsjesilen Loosdrecht Cup’ los.

Acht tot tien Friese schuiten varen twee wedstrijden op de plassen. Bedrijven kunnen medewerkers en relaties laten mee racen op de platbodems met professionele bemanning. Finley Het Witte Huis is ’the place to be’ voor alle festiviteiten rondom het zeilen.

Voor initiatiefnemer Steven Voorn uit Loosdrecht komt een droom uit. „Spannend. Vorig jaar liep ik tegen allerlei dingen aan bij locaties waardoor het niet lukte. Nu weet ik de weg. Ik heb ook goed contact met de wethouders.”

„We hebben het evenement teruggebracht van drie dagen naar een dag. Maar dan gaan we ook helemaal ’over the top’, we gaan echt knallen. Met livemuziek, megagoed eten, De Loosdrechtborrel en alles tot in de puntjes verzorgd. Als afsluiting zijn we bezig met een megagrote vuurwerkshow. Het wordt zo’n spektakel dat mensen na afloop zeggen: ’Wauw, dat heeft die gozer mooi neergezet’.”

© Foto ANP

„We nodigen de hele wereld en zijn ouwe moer uit. Alle burgemeesters en wethouders van gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek zijn welkom als gast, om zelf dat nautische gevoel te ervaren. Ik geloof er echt in dat we Loosdrecht met dit evenement goed op de kaart zetten”, zegt Voorn, interim manager en eigenaar van de luxueuze loungeboot The Barfly, die hij verhuurt.

Vlootschouw

Bij Finley Het Witte Huis aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk kunnen bezoekers netwerken tijdens speciale vip-arrangementen. „Als eenpitter kun je ook komen kijken, hoor. Publiek is welkom. Ik verwacht wel duizend mensen.” Op het programma ook kinderactiviteiten als rondleidingen op de skûtsjes. Ook een vlootschouw staat op het wensenlijstje.

Streven is dat Skûtsjesilen Loosdrecht vanaf volgend jaar een meerdaagse traditie wordt. „Een evenement moet groeien. Van deze editie leren we, dat neem je mee.” Natuurlijk zijn zon en wind op 6 juni ideaal voor de zeilwedstrijden. „Een beetje regen is helemaal geen ramp. Alleen boven windkracht 5, 6 kan er niet gezeild worden.”

Mijndense sluizen

De skûtsjes, oorspronkelijk gebouwd voor vrachtvervoer, komen met bemanning uit Friesland. „Ook de intocht, op de zaterdag ervoor, is bijzonder om te zien. Vooraf laten we weten hoe laat ze bij de Mijndense sluis arriveren.”

Steven Voorn, ’een Loosdrechtse jongen met Friese roots’, noemt de plassen geknipt voor skûtsjesilen. „Vanaf de terrassen bij Finley kun je van de skûtsjes genieten. Maar natuurlijk ook ergens vanaf de kant, de eilanden of vanaf een bootje.”

Een team is bezig met het programma, het regelen van vergunningen en werven van sponsors en vrijwilligers. Voorn: „Een megaklus.” Met het evenement is het skûtsje terug van weggeweest in het Gooi. In 2008 viel na twintig jaar het doek voor skûtsjesilen op het Gooimeer bij Huizen.

Champagne

Natuurlijk, het draait om het zeilen tijdens Skûtsjessilen Loosdrecht op 6 juni, maar er kan ook volop ’genetwerkt’ worden bij Finley Het Witte Huis. Tegen betaling kunnen bedrijven maximaal tien personen laten meevaren op een skûtsje. De start is om 14.00 en 18.00 uur, een race duurt ongeveer anderhalf uur.

Op het programma staan ook verschillende arrangementen: van ontbijt, lunch en borrel tot super-de-luxe met diner, sushi-, oester en/of champagnepakket en een eigen hostess, die gasten verwent met amuses, hapjes en drankjes. In de avond barst De Loosdrecht Borrel los met live muziek en waarschijnlijk afsluitend vuurwerk.

Meer informatie: www.skutsjesilenloosdrecht.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.