Dierenasiel Crailo ’herrijst uit as’

Beheerster Rianne Steenbeek: „Als iemand onze droger gratis zou willen repareren, zou dat helemaal top zijn.”

Beheerster Rianne Steenbeek: „Als iemand onze droger gratis zou willen repareren, zou dat helemaal top zijn.”© foto’s studio kastermans/daniëlle van coevorden

Eddie de Paepe
Hilversum

Hoewel Dierenasiel Crailo op zwart zaad zit en dringend behoefte heeft aan van alles en nog wat, kijken medewerkers en vrijwilligers weer met optimisme naar de toekomst.

Sinds het vertrek van directeur/adviseur Tjeerd Veenstra en het oude bestuur waait er een heel andere wind in het complex aan de Nieuwe Crailoseweg. Het nieuwe bestuur is druk bezig met puinruimen, en de zes betaalde medewerkers en talloze vrijwilligers krijgen er weer vertrouwen in. „We zijn al die jaren klein en dom gehouden”, vertelt beheerster Rianne Steenbeek. „We hebben het heel lang heel moeilijk gehad, maar nu kunnen we eindelijk weer ademhalen en weer gaan bouwen.”

De morele en praktische steun die Crailo in de afgelopen weken heeft gekregen, geeft de mensen van het dierenasiel nieuwe moed. „Mensen willen ons graag helpen, en dat geeft ons een boost. Veel leveranciers doen - als zij horen dat de directeur weg is - helemaal niet moeilijk over een openstaande rekening. Omdat zij weten dat het water ons aan de lippen staat.” De financiële situatie van het dierenasiel blijkt zo penibel, dat het er even op leek dat de de beheerster en de dierenverzorgers niet meer betaald konden worden. Steenbeek: „Van het nieuwe bestuur begrijp ik, dat het deze maand nog wel gaat lukken.”

Stortvloed

Ondertussen kampt Crailo met veel tastbare problemen, die om een (snelle) oplossing vragen. Voor het dierenasiel is de zomervakantie de drukste tijd van het jaar. In de afgelopen weken was er een stortvloed aan dieren waarvan de eigenaren afstand deden. Het asiel weigert geen dier, maar het is wel passen en meten. Het pension voor honden zit vanwege de vakantie vol, waardoor er moest worden uitgeweken naar kennels die eigenlijk bedoeld zijn voor asielhonden. Door (tijdelijk) gebruik te maken van het quarantaine-gebouw en door uitwisseling met andere asielen wordt daar een mouw aan gepast.

Omdat in het kattenhuis door alle nieuwkomers geen plek meer is, staan de konijnen buiten. Een tijdelijke oplossing, meldt Steenbeek. Zij wijst op een braakliggend stukje grond tussen de gebouwen.

„Daar willen we graag een grote blokhut neerzetten, zodat de konijnen voor de winter onder dak zijn.” Het dierenasiel is op zoek naar mensen die - ’voor niets of voor heel weinig’ - een nieuwe of tweedehands blokhut willen doneren en/of plaatsen. Datzelfde geldt voor de noodzakelijke ondergrond van grote terrastegels.

Het volgende probleem vormt de industriële wasdroger (een Girbau SLi14), die al een maand of twee kapot is. Voor de prijzige vervangende onderdelen is geen geld. Handdoeken en ander wasgoed wordt daarom nu - als het weer tenminste meewerkt - aan lijnen te drogen gehangen. Op de plek waar het ’paradijsje’ voor tien tot vijftien konijnen moet verrijzen.

Helemaal top

Als iemand de droger - een nieuwe kost duizenden euro’s - gratis zou willen repareren, zou dat ’helemaal top’ zijn, meldt de beheerster. Net als sponsors voor de dure operatie (1500 tot 2000 euro) van Poesje, de zwerfkat die bij een aanrijding haar bekken heeft gebroken en bij een gastgezin is ondergebracht.

Steenbeek somt op waar het asiel verder nog dringend behoefte aan heeft. Zoals brokken en voer uit blik, dieetvoer, kattenbakkorrels (’die gaan ontzettend hard’), handdoeken en dekens, zaagsel, stro en hooi, wasmiddel, printerpapier. Ook oude kleding en lege cartridges zijn vanwege de extra inkomsten van harte welkom.

Net als vrijwilligers. Crailo zoekt mensen, die willen helpen met het schoonmaken van bijvoorbeeld de hondenverblijven, het kattenhuis en de konijnenhokken, en de dieren ook een knuffel of een aai willen geven. Maar ook doorzetters met groene vingers, die de speelweiden (’dat zijn een soort jungles geworden’) eens goed onder handen willen nemen en/of structureel onderhouden. Handige klusjesmensen en enthousiaste baliemedewerkers. Of vrijwilligers die ’s middags een uurtje met een hond op de hei willen wandelen.

„We hebben iedereen die het Crailo een warm hart toedraagt hard nodig”, beklemtoont Steenbeek. „Dit asiel hoort in het Gooi en moet blijven bestaan.” Ingrijpend onderhoud van het oude complex - ’alles is eigenlijk vervallen’ - is hoog nodig. Of, veel beter, nieuwbouw. „Het zou mooi zijn om bij ons 100-jarig bestaan het nieuwe asiel te kunnen openen, maar het mag van mij ook eerder. Wij willen op onze open dag, op 1 oktober, de mensen laten zien dat we er nog zijn, en iedereen bedanken voor de steun”, kondigt de beheerster aan. „Wij willen bezoekers die dag de echte Crailo-sfeer laten proeven, zodat ze merken: dat zit hier goed.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.