Facelift winkelcentrum Kerkelanden in zicht

De zuidgevel wordt rechtgetrokken, de entree schuift op richting De Koepel.

Het Haakplein wort volgebouwd.

1 / 2
Eddie de Paepe
Hilversum

Als alles volgens plan verloopt, start volgend jaar maart de langverwachte renovatie en uitbreiding van winkelcentrum Kerkelanden. De klus neemt 2,5 jaar in beslag. Alle winkels verkassen, de Albert Heijn en de Lidl groeien flink, en er komen vier nieuwe winkels.

Eigenaar Dela Vastgoed zint al jaren op modernisering van het uit 1970 daterende complex.

In november vorig jaar ondertekenden Dela en de gemeente een intentieverklaring voor de herontwikkeling van het winkelcentrum. De gemeente verkoopt een stuk grond, past het bestemmingsplan aan en neemt de facelift van de openbare ruimte voor haar rekening.

Winkeliers

De plannen krijgen vorm, bevestigen Johan Spriensma van AM Real Estate Development en Tymon Ros van Buro van der Goes architectuur en stedenbouw.

Er wordt overlegd met de winkeliers, de bewoners van de 62 appartementen boven de winkels en de welstandscommissie.

Volgende maand is het definitieve ontwerp klaar, meldt Spriensma. Eind eerste kwartaal van 2015 kan begonnen worden met de eerste bouwfase. Die behelst het volbouwen van het Haakplein, aan de zuidwestkant. Dit levert een kleine 2000 vierkante meter op voor de verplaatsing en uitbreiding van de Albert Heijn. Op aandringen van de bewoners van de omringende appartementen krijgt de nieuwbouw een groen dak, bedekt met mos/sedem. De eerste fase duurt een jaar.

Opschuiven

In aansluiting daarop wordt het winkelcentrum zelf aangepakt. Voor deze klus staat anderhalf jaar gepland. Door het opschuiven van de AH en het opheffen van de zijgang ontstaat ruimte voor andere winkeliers. Ook de Lidl wordt uitgebreid. Alle bestaande huurders gaan verkassen. Verder komen er vier nieuwe winkels bij, die volgens Spriensma een goede aanvulling op het bestaande aanbod bieden. Er blijft een centraal plein met terras.

De bestaande huurders reageren positief. ,,Ze wachten hier natuurlijk al jaren op.’’

Licht en lucht

’Kerkelanden’ krijgt een eigentijdse uitstraling, met warme kleuren en materialen, en vooral meer licht en lucht. ,,Het winkelcentrum is verjaard’’, licht Tymon Ros van het Hilversumse architectenbureau toe. ,,De supermarkten zijn te klein, het is kruip-door-sluip-door. Wij willen het winkelcentrum laten aansluiten op de behoefte vanuit de wijk, met mooie heldere passages en meer daglicht.’’

Aan de buitenkant wordt met name de zuidgevel aangepakt. De gevel wordt rechtgetrokken en de entree opgeschoven tot recht tegenover wijkcentrum De Koepel. Rondom deze nieuwe entree aan de zuidkant komen vijf of zes winkels met een entree aan de buitenkant. ,,Dat geeft een heel andere aanblik.’’

Tenslotte wordt bekeken of de voormalige ROC-ruimte kan worden verbouwd tot vijf appartementen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.