Premium

In Nederhorst helpt iedereen bij sportevenementen

In Nederhorst helpt iedereen bij sportevenementen
Jong of ouder, langzaam of snel, het publiek in Nederhorst komt kijken.
© Foto organisatie Spiegelplasloop/Ton Groenestein
Nederhorst den Berg

Terwijl in de meeste gemeentes in de omgeving van Hilversum het accent duidelijk op de breedtesport ligt, bewijst het kleine Nederhorst den Berg dat met vele handen een topsportevenement van de grond kan worden getild.

De Spiegelplasloop was zondag een voorbeeld van ’verantwoord sportondernemen’. Zaterdag hadden we in deze krant een aantal verhalen over sport in het Gooi en omstreken, in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. ’Politiek moet meer doen om topsport te stimuleren’, was een van de stellingen, omdat bij veel partijen sport geen belangrijke plaats inneemt.

Wie zondag tussen de middag Nederhorst den Berg binnenreed, kon vrijwel nergens nog een parkeerplaatsje vinden in de buurt van de start en finish van de Spiegelplasloop. Op de billboards die volgeplakt waren met posters van de politieke partijen had een affiche met een hardloper en de afkorting SMM (samenwerking maakt machtig) niet misstaan.

Vrijwilligers vormen de basis van de sport, en in Nederhorst den Berg geldt dat nog sterker, omdat de plaatselijke bevolking zich met graagte inzet voor tal van sportevenementen, zo bleek ook in het verleden. Wie nu vanuit Ankeveen het dorp binnenkomt, ziet direct het gloednieuwe complex van de plaatselijke voetbalclub - een accommodatie die doet denken aan topamateurvoetbal, terwijl Nederhorst maar een gewone derdeklasser is. Het plaatsje aan de Vecht is ontzettend sportminded. Er was bij de Spiegelplasloop een recordaantal van 435 deelnemers, terwijl het berekoud was.

De plaatselijke makelaar Arens stelde zich ineens garant voor een cateringtent voor atleten, sponsors en genodigden. En dat zorgde voor een nog professionelere uitstraling. Iets dat ook op het conto geschreven kan worden van de nieuwe racedirector Louran van Keulen, die topatleten naar de wedstrijd wist te halen.

In eerste instantie geïnitieerd door Michiel Stiemer met zijn bedrijf Seneca, dijt de Spiegelplasloop nu steeds verder uit door de komst van diverse andere sponsors en de steeds hulpvaardiger plaatselijke bevolking. En de overheid doet mee. Langs de Dammerweg, de hoofdweg door het dorp, stonden aan beide kanten auto’s in de berm, soms net toelaatbaar, maar ook echt foutgeparkeerd. Maar geen enkele bekeuring onder de ruitenwissers, zo flauw doet de politie niet op die ene zondag.

De Spiegelplasloop heeft zich met alle steun ontwikkeld als een snackbar die binnen een paar jaar is uitgegroeid tot een sterrenrestaurant. „We hadden 500 startnummers, we moeten er volgend jaar waarschijnlijk meer laten drukken”, zegt Dingeman Goossen, voorzitter van de stichting die de loop organiseert. „Ik werd nog door de politie gebeld, kreeg complimenten over hoe goed de ordebewakers op het parkoers hun werken deden. Daar zijn we trots op.”

Martin van Wijk van de Bergse Runners Club: „Iedereen heeft zijn zwakke en sterke kanten, en omdat we daar rekening mee houden, vormen we zo’n sterk collectief. We moeten niet héél snel doorgroeien, anders kun je ten val komen. Dat gebeurde hier vijftien jaar geleden met de Ronde van Overmeer. Er werd niet naar de breedte gekeken en daar ging die wedstrijd aan ten onder. De Spiegelplasloop wordt door het hele dorp gedragen. Als je buren meelopen, ga je kijken om ze aan te moedigen. Of je doet volgend jaar zelf ook mee. Daar word je als sportwedstrijd groot van.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal