Fietsers watertanden bij de tien mooiste van Hilversum [video]

Annemarie de Jong
Hilversum

Bewoners van de tien mooiste huizen in Hilversum krijgen bekijks. Op zondag 6 mei verzorgen historicus Pieter Hoogenraad en Herman Meddens een fietsexcursie langs de tien mooiste Hilversumse huizen.

Een initiatief van de Historische Kring Albertus Perk. ,,Verzamelen op de Kerkbrink. Klokslag twee uur vertrekken we”, zegt historicus Hoogenraad.

Afgelopen tijd mocht iedereen zijn favoriete stulpje nomineren. ,,De meeste inzendingen zijn gebouwd tussen 1890 en 1920; hoogtijdagen van de Hilversumse architectuur.”

Uit de 66 kandidaten kozen leden van Albertus Perk een top tien. Villa Elwin aan de Bothalaan 1 kreeg de meeste stemmen. In het witte rijksmonument uit 1902, gebouwd in opdracht van mevrouw Van Iterson-Viruly, is nu eigendom van Notariskantoor Horst & van de Graaff Notarissen en zit ook advocatenbureau Beks en Beks.

Ook De Kapel, Hut van Six, villa Henriëtte, Sonneheerdt en andere parels zijn opgenomen in de route. Bij elke villa vertellen Hoogenraad, Meddens en eventueel bewoners leuke weetjes. ,,Kasten van huizen”, vertelt Hoogenraad. ,,Met genoeg plaats voor personeel, dat meestal op zolder sliep en een aparte trap had, zodat ze niet van dezelfde trap als de familie gebruik hoefde te maken.”

De excursie op 6 mei duurt twee uur. Vooraf aanmelden niet nodig. Deelname: 2,50 euro voor niet-leden van Albertus Perk.

Lees ook: Uitslag Hilversumse huizenverkiezing

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.