Wethouder veegt bezwaren tegen Hilversums bouwproject van tafel

Het geplande appartementencomplex. Illustratie PBV Architects

Het geplande appartementencomplex. Illustratie PBV Architects

Ronald Frisart
Hilversum

Van bezwaren tegen de bouw van appartementencomplex Hof van Holland in Hilversum wil wethouder Floris Voorink (ruimtelijke ordening) niets weten.

Woensdagavond bespreekt de gemeenteraad het plan voor ’s-Gravelandseweg 15. Voorink heeft de raad alvast een brief geschreven waarin hij de bezwaren van tafel veegt die eerder werden geuit in de raadscommissie ruimte. Hof van Holland (hoek ’s-Gravelandseweg/Oude Torenstraat) is niet te massaal en te hoog en met de bedachte parkeervoorzieningen is niets mis, zo betoogt de wethouder.

Tegen de kritiek op de vermeende massaliteit van het complex met 41 appartementen brengt Voorink het bestemmingsplan in stelling. Daarin staat dat maximaal 75 procent van het terrein mag worden bebouwd, terwijl ’de bouwaanvraag dit percentage niet overschrijdt’. Wel erkent hij dat het ontwerp hier en daar hoger is dan de maximaal toegestane zestien meter. Maar, relativeert hij, ’het betreft de twee (onbewoonde) kapconstructies die louter om esthetische redenen zijn aangebracht’. Wat betreft ’het uiterlijk’ van Hof van Holland verwijst Voorink naar de Commissie welstand en monumenten. Die ’heeft aangegeven in te stemmen met de ingeslagen weg’.

Parkeren was in de raadscommissie ruimte het andere hete hangijzer. Er zouden te weinig parkeerplaatsen komen, namelijk maar één per appartement. Dat is minder dan de norm die geldt in de ’schil’ rond het Hilversumse centrum en Hof van Holland is geprojecteerd in die schil. Voorink wijst erop dat het complex vrijwel op de grens met het centrum komt te staan: die grens ligt voor de deur op de ’s-Gravelandseweg. De wethouder vindt het dan ook redelijk om iets de hand te lichten met de formele parkeernorm op die plek - een benadering die ook al in de Centrumvisie van het college staat vermeld. Bovendien, zo betoogt hij, kunnen bezoekers van toekomstige bewoners parkeren in op loopafstand gelegen parkeergarages.

Ook Stichting Hilversum, Pas op! en historische kring Albertus Perk hebben kritiek geleverd op het bouwplan. Behalve de massaliteit hekelen zij de manier waarop wordt omgegaan met het monumentale witte gebouwtje De Kongo, een voormalige zadelmakerij: toevoeging van een winkelpui en een glazen aanbouw. Op die kritiek gaat Voorink niet in.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.