Dikke Torentje weer te koop

Al vele eeuwen domineert Het Dikke Torentje de skyline van Eemnes.© Archieffoto Caspar Huurdeman

Joost Reijnders
Eemnes

Een van de markantste kerkjes in de regio staat te koop: de Sint Pieterskerk in Eemnes-Binnen, beter bekend als Het Dikke Torentje. Weer te koop sinds de verkoop in 2011 door de Hervormde Gemeente.

Indertijd voor 525.000 euro verkocht door aan een groep particulieren die dergelijke monumenten opknappen en doorverkopen. Zo is het ook gegaan met de Pieterskerk aan de Wakkerendijk, vertelt een medewerkster van het makelaarskantoor dat de verkoop regelt. Er hangt nu een prijskaartje van 1.250.000 euro aan, kosten koper. Daarvoor krijgt de nieuwe eigenaar een fraai gerestaureerde kerk, met ruimte voor vergaderingen, trouwpartijen en kleine evenementen. Maar wel met beperkingen, vertelt de medewerkster. Niet alles mag: „Er rust een bestemming maatschappelijke doeleinden op. Dat betekent dat de huidige eigenaar toestemming van de gemeente heeft voor evenementen of vergaderingen, maar wel met restricties. Bijvoorbeeld wat betreft het schenken van alcohol. Dat is ook aan de persoon gebonden, dus de nieuwe eigenaar zal daarover met de gemeente in overleg moeten.”

Koningin-moeder Emma

Maar de nieuwe eigenaar heeft dan ook een heel bijzonder object, zeker voor mensen met gevoel voor historie. Want het heeft een koninklijk tintje: ooit kerkte koningin-moeder Emma in het markante kerkje . En in de eeuwen daarvoor duizenden boeren, burgers en buitenlui. Want het godshuis domineert de skyline van de Eemnesser polders al sinds 1439.

Het laat-gotische kerkje was eind negentiende eeuw danig in verval geraakt. Weliswaar opgeknapt door de Eemnesser ambachtsheer, was het maar een armoedige bedoening. Rond 1900 raakte koningin-moeder Emma gecharmeerd van het kerkje en wilde er gaan kerken in haar eigen familiebank. Ze liet het kerkbestuur - anoniem - weten dat ze de verdere restauratie wel wilde bekostigen. Ze was er ook bij toen het herstelde kerkje na de grote brand in 1921 opnieuw in gebruik genomen werd.

Klokken

De kerk dankt zijn bijnaam aan het markante torentje. En juist dat zit niet in de verkoop: het is, conform de Staatsregeling 1798 nog altijd eigendom van de gemeente Eemnes. In de toren twee bijzondere bronzen luidklokken, in 1637 gemaakt door de Enkhuizer klokkengieter Everhardus Splinter. De nieuwe eigenaar krijgt dus te maken krijgt met het Eemnesser Klokkenluidersgilde. Vriendelijke mensen die het bronzen geluid over twee weken opnieuw over de polders laten klinken: op Koningsdag, om 09.00 uur beieren de klokken van Het Dikke Torentje weer.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.