Alarm ’onverantwoorde’ situatie drugslabs

Foto ANP

Medewerker Internet
DEN HAAG

Politiemensen die drugslaboratoria en -afval opsporen en opruimen, doen dat nog steeds onder onveilige omstandigheden.

De toezegging van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten om met een pakket maatregelen deze situatie te verbeteren, is niet waargemaakt.

Politiebond ACP beklaagt zich hier donderdag over in een brief aan de Tweede Kamer. De bond vraagt de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de arbeidsomstandigheden te onderzoeken waaronder politie- en brandweermensen en toezichthouders dit soort werk moeten doen en de risico’s die ze daarbij lopen.

Volgens de bond nemen de aantallen drugslabs en dumpingen van drugsafval explosief toe. Het specialistische politieteam dat is belast met de ontmanteling van drugslaboratoria is met vier man veel te klein, vindt de bond. Een half jaar geleden kwam weliswaar de belofte dat het team met nog eens vier mensen zou worden uitgebreid, maar de werving daarvoor is pas onlangs in gang gezet.

„Vervolgens moeten deze mensen opgeleid worden voordat zij daadwerkelijk aan de slag kunnen”, zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. De bond snapt dat werving en opleiding tijd vergen, maar vindt dat alles veel te lang duurt, gezien de nijpende, „onverantwoorde werksituatie”.

De ACP bepleit ook uitbreiding van toezicht in natuurgebieden, waar criminelen vaak afval uit de labs dumpen. Daarnaast wil de bond verbetering op het gebied van veiligheidsinstructies, training en uitrusting voor politie, brandweer en toezichthouders.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.