Biebers heiligdom staat in Naarden

Justin Bieber en de paus, bewerkt.© Foto Studio Kastermans

De ’gekroonde’ popster met zijn nieuwe vlag.© Foto Studio Kastermans

Het door Casper Braat (achtergond) bedachte borstbeeld van Justin Bieber waakt over zijn heiligdom.© foto’s studio kastermans/danielle van coevorden

Een van de beeldjes van Justin Bieber in ultramarijn blauw.© Foto’s Studio Kastermans

1 / 4
Joyce Huibers
Naarden

Heeft iemand ze al gezien? Gillende meisjes in de Cattenhagestraat in Naarden-Vesting? Het zou zomaar kunnen, want tot begin september is bij Allard Wildenberg Art Projects de expositie ’Justin Bieber, the new devotion’ te zien van de jonge kunstenaar Casper Braat (24).

In de overwegend witte galerieruimte prijkt op een ultramarijn blauwe sokkel het 150 kilo zware, in China met de hand uitgehakte, wit marmeren hoofd van het Canadese tieneridool. Hij overziet zijn nieuwe koninkrijk, want zo kun je de expositie met beeldjes, posters, foto’s en bewerkte zeefdrukken wel noemen. Justin Bieber, de gelikte popster, in het jasje van Napoleon of als Romeinse heerser. Uit de luidsprekers klinkt zijn stem, ontdaan van de muziek, vertraagt en met galm afgespeeld alsof we daadwerkelijk in zijn heiligdom staan. Braat ontwierp zelfs een vlag voor deze eerste Bieber tempel.

Verliefd

Is deze jonge kunstenaar een dwepende fan of staat zijn tot in de puntjes uitgewerkte verheerlijking voor iets anders? Braat is vooral gefascineerd door Bieber. „Die jongen is vanaf het begin enorm goed vermarkt. Zijn eerste clip zat meteen al heel goed in elkaar. Elk shot was zo gepolijst. Tegelijkertijd heeft hij ook iets goedkoops en ranzigs. Zoals hij onbescheiden poseert bij zijn dure auto en vliegtuig of de manier waarop hij koketteert met zijn grote geslachtsdeel nadat zijn naaktfoto’s waren uitgelekt. Het maakt voor zijn positie echter niets uit. Hij beïnvloedt miljoenen met zijn kleding, haar en muziek. Bieber staat symbool voor een generatie waarbij het niet gaat om wat je kan, maar om hoe je jezelf presenteert. Ik ben er verliefd op, maar tegelijk verafschuw ik het ook.”

Het is die macht van Justin Bieber die Braat tot deze expositie verleidde. Wat als de zanger zijn macht niet inzet voor de nieuwste haardracht, maar voor iets anders. Bijvoorbeeld voor de politiek. Welke kant gaan we dan op? Volgens Braat zeker geen gekke gedachte. „Rapper Kanye West wil over een paar jaar ook een gooi doen naar het Amerikaanse presidentschap.”

Oergevoelens

In Naarden wordt de macht van Bieber in groteske proporties getoond. De gekroonde popster, in hermelijnen mantel of met devote houding bij de paus. Wat is echt en wat is bedacht? Braat zet zijn toeschouwers graag op het verkeerde been, zoals hij ook deed bij zijn afstudeerproject ’McJezus’, waarin de oppervlakkige schoonheid van massaproductie, in dit geval McDonalds, wordt getoond die we welhaast zijn gaan aanbidden, maar waaraan alledaagse perversheden ten grondslag liggen die inspelen op primitieve oergevoelens. Bij de expositie in Naarden is dat niet anders.

„Het lijkt op het eerste gezicht een grap, maar door de hoeveelheid en de schoonheid van het werk, wordt het onechte, eng echt. Justin Bieber for president! Het zou nog kunnen ook. Ik zou dan maar wat graag in zijn propagandateam zitten. Eigenlijk ben ik dat gillende meisje.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.