Clemenskerk nu echt pas af
© Foto: Studio Kastermans/Leon Dakkus
Een mega-operatie, maar dan heb je ook wat. Vier jaar na de restauratie heeft de Hilversumse Clemenskerk weer ’een strak vloertje’.
Eén voor de eeuwigheid; 22 centimeter dik van gewapend beton met 18,5 duizend kilo staal. Mét vloerverwarming. Vanaf woensdagochtend is 160 kuub smeuïg beton in de honderdjarige kerk aan de Bosdrift gepompt. Betonmixers reden af en aan.
In de namiddag, toen het beton voldoende stijf was, mochten de ’vlinderaars’ de vloer (720 vierkante meter) op. In de met bouwlampen verlichte ’Clemens’ deden vaklui urenlang een soort walsje op vlindermachines. Voor een slijtvaste toplaag. „Timing is belangrijk voor het resultaat. De vloer moet goed gesteven zijn, maar ook weer niet te hard”, zegt Remco Strooij van bouwbedrijf Van de Burgt en Strooij.
Een precisieklus. „Je wil geen golfslagbad maar een strak vloertje”, zegt Strooij. „We doen vaak monumenten, maar dit is onze eerste kerk. Alles goed met folie afgedekt, om betonspetters op het monument te voorkomen.” De 384 ton zware vloer blijft betongrijs. „Komt geen tegel op. Een industrieel uiterlijk.” Hier en daar is de vloer verzwaard zodat er - als het nodig - is een verdieping op kan.
Zandbak
Nu is de Clemenskerk pas echt af. Na de renovatie vier jaar geleden bleef de kerk - sinds 1996 niet meer in gebruik - een zandbak. Eigenaar Boei wilde eerst de bestemming afwachten. Lange tijd was een vintagewinkel in beeld, maar dat plan sneuvelde. Boei praat met een nieuwe kandidaat maar wil daar nu nog niks over kwijt.
Voor behoud van het gebouw is een vloer met verwarming belangrijk. Strooij: „’s Winters werd gestookt met dieselnoodkachels voor het binnenklimaat. Dit is beter en duurzamer.”