Hilversum ziet nog kansen om erin te blijven

Jelle Goossens is onder toeziend oog van zijn Hilversum-teamgenoten op weg naar de winst in zijn tweede partij.
© Foto Studio Kastermans
Tafeltennis

Met alleen talent red je het niet, ervaart Anran Tan. De 26-jarige Chinese tafeltennisser heeft inmiddels tien partijen voor Hilversum gespeeld in de eredivisie, en hij won er nog geen één. Terwijl iedereen het er toch over eens is dat hij het niveau aankan, dat heeft hij in het verleden ook laten zien. „Ik moet meer trainen”, stelde hij zaterdag na het 3-3-gelijkspel van de Hilversummers tegen het Limburgse Westa.

Tan speelde twee vijfgamers en was dichtbij zijn eerste winstpartij. Daarmee had hij de Hilversum-heren aan de eerste seizoensoverwinning geholpen, al was dat vooral voor het zelfvertrouwen goed geweest. De ploeg staat namelijk stijf onderaan en daar zal vermoedelijk in de laatste vier duels geen verandering in komen, want daarin treft Hilversum naast nummer zeven Klimaatgroep Stars de top-drie.

„Gelukkig zijn we door de opzet van de competitie zeker nog niet kansloos”, aldus Merijn de Bruin, zaterdag goed voor twee overtuigende zeges in drie games. Na de reguliere competitie zijn er namelijk nog play-downs; de onderste vier spelen uit en thuis tegen elkaar. De winnaars zijn veilig, de verliezers krijgen een onderlinge herkansing. De verliezer van dat duel degradeert, de winnaar speelt een promotie-/degradatiewedstrijd tegen een team uit de eerste divisie. „Alles is daarom nog open, zeker nu Tan steeds beter begint te spelen. Maar alle concurrenten beschikken over drie goede spelers, we zullen straks in de nacompetitie allemaal top moeten zijn.”

Deze degradatiestrijd had De Bruin niet verwacht, toen hij afgelopen zomer na één jaar FVT - die club ging failliet en werd opgeheven - terugkeerde bij Hilversum. Kopman Nathan van der Lee was weliswaar vertrokken, maar met de Hongaar Peter Sebestyèn had Hilversum een nieuwe sterke kopman ingelijfd. Door omstandigheden moest hij terug naar Hongarije en daarbij was De Bruin er niet van op de hoogte dat Gamal de Groot dit seizoen een reserverol wilde vervullen. „We hadden in potentie een top-vierteam, maar ineens kwam de druk volledig bij mij en Jelle Goossens te liggen. Er was in het najaar een periode dat we steeds een dag van tevoren pas hoorden wie de derde man was.”

Met de terugkeer van Tan in het tafeltennis, waarmee hij mede door een verblijf in China twee jaar gestopt was, is die derde man er weer en Gamal de Groot heeft inmiddels ook aangegeven dat hij de komende maanden mee wil helpen om te proberen Hilversum in de eredivisie te houden.

Merijn de Bruin versloeg in de openingspartij tegen het Wessemse Westa Rino Alberts (11-7, 11-9 en 11-6), waarna de ervaren Qiang Liu zich in een spannende wedstrijd langs Anran Tan knokte (11-8, 8-11, 6-11, 11-9 en 8-11). Jelle Goossens verloor met 14-16, 11-9, 5-11 en 8-11 van Ibrahim Yildizlar. Na de pauze trok De Bruin de stand recht tegen Liu (11-9, 11-3, 11-9) en Goossens zorgde voor een Hilversumse voorsprong ten koste van Alberts (11-9, 12-10, 9-11, 11-6). Een wisselvallige partij van Tan tegen Yildizlar was het slotakkoord: Tan verloor twee games met 8-11, domineerde vervolgens twee games lang (11-7 en 11-3) maar kon het niet afmaken: 8-11. „Het was té wisselvallig. Dat is geen mentaal probleem, ik moet gewoon meer trainen. Tot deze wedstrijd deed ik dat één keer per week, dat moet vanaf nu minimaal twee keer worden”, beloofde Tan.

Meer nieuws uit Sport Regionaal