’Kermisklant’ Henny van Voskuylen overleden

Soest

De mannelijke helft van het accordeonduo De Kermisklanten, Henny van Voskuylen, is dinsdag op 68-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn manager bekendgemaakt. Hij stierf thuis in Soest in het bijzijn van zijn echtgenote Coby.

Henny en Coby van Voskuylen traden sinds 1969 op als De Kermisklanten. Ze brachten vele elpees en cd’s uit, hadden vele televisie-optredens en traden jarenlang op in Nederland, België en Duitsland (als Die Kirmesmusikanten). Begin jaren zeventig werd het duo bekend met de hit De Zigeunertango. Andere hits waren onder andere Ode aan Manuela en De Liefdestango.

Vooral in Duitsland oogstten de muzikanten veel succes. In 1979 bereikte hun best verkochte elpee 24 Immer Grüne Akkordeon Erfolge de tweede plaats in de Duitse album top-100, achter Abba. In 1983 krijgen ze de Hermann Löns Medaille in brons, een belangrijke Duitse muziekprijs. Het is de eerste keer dat een niet-Duitstalige artiest in de prijzen valt. Later kregen ze deze prijs ook in goud en platina.

In 1999 werd zowel Henny als Coby benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 1998 werd bij Henny een spierziekte ontdekt, waardoor hij genoodzaakt was te stoppen met optreden. Artsen voorspelden dat hij nog twee jaar te leven had. In 2005 verscheen de autobiografie van Henny. Het boek Maskerade van een accordeonduo realiseerde hij met de enige vinger die nog functioneerde.

Henny van Voskuylen wordt zaterdag in Amersfoort gecremeerd, liet zijn manager weten.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.