Hangende jeugd Laren onder de pannen

Een van de vele workshops in volle gang.

Een van de vele workshops in volle gang.© foto studio kastermans/danielle van coevorden

Nina Menke
Laren

De jongeren in Laren hoeven niet langer op straat te chillen. Jeugdcentrum Dynamic Arts ging zaterdag officieel open in voormalige basisschool De Scheper. Een plek voor persoonlijke en creatieve ontwikkeling. „Hier is het goed te zijn wie je bent.”

„Laren is mijn dorp, is waar ik blijf, is waar ik woon. Laren in mijn hart, in mijn ziel, gaat niet meer uit mijn hoofd”, rapt jongerenwerker Sean Bogaers (27). Hij staat in de gymzaal van het nieuwe jongerencentrum. Publiek fluit en klapt. Bezoeker Calinda Rompa: „Wat een positieve energie. Goed jeugd podium te bieden.”

Het Larense centrum kwam tot stand door Stichting Welzijn en Stichting Dynamic Arts. Kim Tawjoeram (27) van Dynamic Arts glundert. Ze groeide op in Huizen. Verenigingen waren er zat. Van voetbal tot hockey. „Maar ik miste een plek waar ik mijn talent kon ontwikkelen. En vooral mét leeftijdsgenoten. In je kamertje op een gitaartje pingelen is héél anders. Hier inspireer je elkaar.”

Druk is het niet. Maar er hangt een gemoedelijke sfeer. Larense wethouder Leen van der Pols opent het centrum door met graffiti ’Top’ op een houten plankje te spuiten. „Ik trok vanmorgen speciaal mijn witte schildersboek aan”, grapt hij. Dynamic Arts mag tot 1 januari 2017 gebruik maken van het voormalige schoolgebouw. „Maar als het een succes wordt, zijn we verplicht een plek voor hen te blijven bieden. Dat wordt nog een hoofdpijndossier, maar ik heb het er dolgraag voor over.” Naar zijn zeggen heeft de stichting een bijzondere visie en is het jeugdcentrum goed voor de gemeenschap. „Geen hangjeugd meer, dus ook geen trammelant. Niet dat ik ooit iets merkte. En kinderen kunnen hier op zoek naar hun kracht en kwaliteit.”

Dans, streetart, gamedesign, muziek en theater. Een greep uit de workshops die kinderen straks kunnen volgen. Vandaag enkele voorproefjes. Buiten spelen jongens tafeltennis en stuntelen een paar meisjes met graffiti. Bijzonder is het ’afvalspel’ van Lars Bogaers. „Kinderen verzamelen afval en gooien het van een afstand in de prullenbakken die ik gemaakt heb. Als je raak gooit, krijg je punten. Ik wil met dit project langs scholen. Spelen en opruimen tegelijk.”

Lars (13) en Djay (13) zitten in de gamehoek en drukken fanatiek op de controllerknopjes. Djay wil breakdancelessen volgen. Lars: „Ik houd niet van dansen. Ik ga hier lekker chillen, voetballen en gamen.” Laura Wille (27) van Dynamic Arts wil dans- en theaterlessen geven. „Het gaat hier niet over presteren. Kinderen leren wie ze zijn. Het gaat over zelfliefde en zelfacceptatie.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.