A1-boerderijen te boek gesteld

Tamar de Vries
Muiden

Door de aanleg van het aquaduct en de verlegging en verbreding van de A1 bij Muiden, moest een aantal boerderijen in de Gemeenschaps- en Bloemendalerpolder gesloopt worden.

Maar dankzij de schrijfster van het boek Verdwenen Boerderijen, Margriet Schellekens-Nivard uit Muiden, worden ze aan de vergetelheid ontrukt. De namen van de boerderijen leven in een aantal gevallen voort in de namen van bruggen bij op- en afritten van de nieuwe snelweg. In het boek van Schellekens komen de families die op de boerderijen woonden aan het woord.

„Ik kwam regelmatig bij de Historische Kring Stad Muiden in het Muizenfort”, vertelt de schrijfster. „Bij één van die gelegenheden ging het gesprek over de boerderijen die weg moesten vanwege de aanleg van de nieuwe snelweg. ’Iemand zou met de boeren en hun families van die boerderijen moeten gaan praten’, werd er gezegd. Anders zou het verhaal van de voormalige bewoners die er soms generaties lang geboerd hebben, verloren gaan. Dat ben ik toen gaan doen.”

Wandeling

Het boek is in de vorm van een wandeling gegoten. „Ik ben begonnen bij het Amsterdam-Rijnkanaal en zo de Rijksweg afgelopen.”

Via de verhalen van de boerenfamilies ontdekte Schellekens al snel een gemeenschappelijke factor: de constante strijd tegen het water in de polder. „In het begin was er helemaal niets in het veen. Toen het inklonk wilden de mensen er hun koeien laten grazen. Ze gingen slootjes graven om de waterstand omlaag te brengen. Later werden er ook dammetjes aangelegd en nog weer later kwamen de windmolens om het water weg te pompen. Hoe meer boeren er hun vee lieten grazen, hoe meer ze ook moesten overleggen om het land droog te houden. Zo zie je hoe het bekende Nederlandse polderen heel lang geleden al begonnen is.” Het boek van Schellekens wordt vrijdag 26 augustus gepresenteerd in Stadscafé vanouds Gieling.

Verdwenen Boerderijen is vanaf 26 augustus te koop bij de HKSM in het Muizenfort en kost 17,50 euro.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.