Tata Chess komende tijd behoorlijk Goois getint

Tom de Ruiter en Theo Slisser gaan straks weer samen dagelijks op en neer naar Wijk aan Zee.© ARCHIEFFOTO STUDIO KASTERMANS

Hilversum

De amateurtoernooien van Tata Chess 2018 gaan komende vrijdag van start en 37 schakers uit deze regio hebben zich aangemeld voor de diverse groepen. Het evenement in Wijk aan Zee heeft dit jaar een Hilversums tintje, want op woensdag 17 januari spelen de grootmeesters in Beeld en Geluid op het Mediapark.

De topgroep, met onder anderen de mondiale top-drie Magnus Carlsen, Fabiano Caruana en Shakhriyar Mamedyarov, start zaterdag en speelt tot en met 28 januari.

(Lees hier: Hans Böhm over Tata Chess in Hilversum: ’Doe nou méér met dat schaken’)

Parallel met de grootmeesters gaan de ’huis-, tuin- en keukenschakers’ met elkaar de strijd aan in dorpshuis De Moriaan in Wijk aan Zee. Te beginnen met de weekendvierkampen, komende vrijdag tot en met zondag.

Daar speelt in groep 3 de Hilversumse Yvette Nagel. Eemnesser Jacob Eek speelt in groep 4. Laurens van Twillert uit Soest heeft uit deze regio de hoogste rating, maar staat op de wachtlijst.

Van maandag tot en met woensdag zijn vervolgens de dagvierkampen, met onder anderen David Knight (Soest) in groep 3 en Ruben Piel (Blaricum) in groep 4.

Op vrijdag 19 januari gaan de tienkampen van start. In groep 2 drie sterke schakers uit deze regio: Rein Brouwer (Bussum), Pieter Heijboer (’s-Graveland) en Peter Manuel (Weesp). Eén niveau lager gaan Naarders Tom de Ruiter en John Markus, Theo Slisser (Huizen), Herman van Engen (Hilversum) en Ben Wijgers (Weesp) de strijd aan. Twee Hilversummers nemen deel aan de tienkampen in groep 4, Jan Nagel en Gabri van de Schootbrugge.

Rondom de komst van de toppers in Hilversum wordt er van alles op schaakgebied in de stad georganiseerd. Op middelbare scholen in het Gooi zijn clinics gehouden en vandaag is de meet and greet met Anish Giri en Hans Böhm (zie kader).

Aanstaande maandagavond is er van 19.30 tot 23.00 uur in foodhall Mout een toernooi voor Hilversummers. Iedereen die in de stad woont kan meedoen aan deze snelschaakstrijd, waarbij de deelnemers per partij tien minuten bedenktijd hebben per persoon.

De grootmeesters beginnen woensdag 17 januari om 14.00 uur aan hun partijen in Hilversum, voorzien van live-commentaar door Robin van Kampen en Tex de Wit. Tegelijkertijd zijn er in speelocatie Beeld en Geluid diverse workshops, een symposium, een ’chesscaperoom’ en wordt er het Gooise schoolschaakkampioenschap gehouden.

Meer nieuws uit Sport Regionaal