Maria Vespers voor moeder

Joyce Huibers
Bussum

Aan de vooravond van Moederdag presenteert de Koepelkerk een concert voor moeders (en hun familie). De beroemde Maria Vespers uit 1915 van de in 1943 overleden Russische componist en pianist Sergei Rachmaninov staat centraal en ook nog Rachmaninovs bewerkingen voor orgel. Vorig jaar werd hetzelfde concert al met groot succes in de Koepelkerk uitgevoerd, dus het lijkt een traditie te worden.

In principe vormt de Vespers een avonddienst die rond zes uur ’s avonds in praktisch alle kloosters wereldwijd wordt gezongen. Eigenlijk is de titel Maria Vespers wat kort door de bocht, want het is onderdeel van de Vigilie, de middernachtdienst die gezongen wordt tijdens de nachtmis en voortgezet in de metten - de dienst van het ochtendgloren. De muziek wordt uitgevoerd door het Borodin Oktet, bestaande uit 8 zangers onder leiding van Philip Barkhudarov. Huisorganist Daniel Rouwkema neemt de Rachmaninov orgelbewerkingen voor zijn rekening. De Maria Vespers wordt a cappella gezongen, want in de Russische liturgie is geen plaats voor muziekinstrumenten.

Rachmaninov had al jong het geloof afgezworen nadat hem een kerkelijk huwelijk was geweigerd, maar dat betekent niet dat hij de kerkmuziek uit zijn jeugd overboord gooide. Hij vond de traditionele Vespers een zó krachtig spiritueel symbool, dat hij het niet kon laten om het op muziek te zetten en dat in slechts twee weken. Opmerkelijk is dat in deel vijf van de Vespers ’Nyne Otpushchayeshi’ (laat nu uw dienaar gaan, red.) de muziek vertraagt en de stemmen zakken tot de allerlaagste laag. Russische koorzang kent een opvallend geluid, deels veroorzaakt door de taal en de Slavische inslag, resulterend in een kleurenpalet van grote dramatische kracht.

Leuk is dat dit optreden is gekoppeld aan een Moederdag dichtwedstrijd. De winnende gedichten worden door de makers voorgedragen tijdens het concert. De winnaars hebben zich al in voordracht laten coachen door de stadsdichter van Bussum, Gaston Bannier. De jury bestond uit Gaston Bannier, Nen van Ramshorst (wethouder cultuur) en auteur en redacteur Rudolf Geel. Alle aanwezige moeders worden toegezongen in een speciale moederdaghymne, gecomponeerd door Daniel Rouwkema.

Uitvoering

Rachmaninov, Maria Vespers, Koepelkerk, Bussum, Borodin vocaal Oktet , zaterdag 9 mei, 19.00 uur. Kaarten à € 10,-- (kinderen tot 18 jaar gratis) zijn verkrijgbaar via www.orgelkoepelkerk.nl en aan de kerk.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.