KNSF Vastgoed wil stukken deal geheim houden

Jurgen Swart
Muiden

Het bedrijf KNSF Vastgoed is zelf naar de rechter gestapt om te voorkomen dat stukken over een deal met de gemeente Muiden in de openbaarheid komen. Dat bleek vrijdag op de zitting van de bestuursrechter in Utrecht. Projectontwikkelaar Marcus Wieringa eiste dat alles over de deal geheim blijft. Regionale Omroep NH wil dat de gemeente Gooise Meren de stukken juist openbaar maakt.

KNSF Vastgoed spande ooit een zaak aan tegen de toenmalige gemeente Muiden om een mislukt project. Muiden kreeg daardoor een claim van meer dan 300 miljoen euro op haar dak. Om onder de claim uit te komen, verkocht de gemeente Muiden een terrein aan KNSF Vastgoed. Het stuk grond in de polder van een tuindersvereniging Westbatterij mocht opeens wel mocht worden bebouwd. Dat leverde KNSF Vastgoed veel geld op. De gemeente lijkt de grond erg goedkoop te hebben verkocht, maar alle onderliggende stukken over de deal zijn geheim.

Wieringa van KNSF wil niet dat de gemeentelijke stukken openbaar worden. Hij kreeg Gooise Meren voor een groot deel aan zijn zijde.

Het gaat om vijf dozen met stukken die geheim zouden moeten blijven. ,,Het gaat om een enorme hoeveelheden stukken en de mensen die bij de deal betrokken waren, werken allemaal elders”, betoogde de gemeente.

Onnodig

Volgens de advocate van NH doet de gemeente dit alleen om onnodig uitstel te krijgen. Zij betoogde dat die stukken bovendien op onjuiste manier geheim zijn gehouden. Het besluit zou niet kloppen. De advocate vindt dat daarom alles openbaar moet worden.

De rechter liet al doorschemeren dat de gemeente het besluit niet goed heeft gemotiveerd. De rechter bepaalde dat de gemeente de weigering opnieuw moet motiveren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.