Hilversumse Miss World Nederland

Tijdens de finale van Miss World Nederland mocht Philisantha van Deuren haar zangkunsten laten horen.

Tijdens de finale van Miss World Nederland mocht Philisantha van Deuren haar zangkunsten laten horen.© PR

Marloes Kamer

De Hilversumse studente Philisantha van Deuren (21) is zondagavond gekroond tot Miss World Nederland. Een complete verrassing, vertelt de kersverse miss: „Ik ging er heel onbevangen in. Geen idee dat ik kans zou maken op de titel. Tijdens de finale dacht ik: ’Hè, bij de laatste vijf? De laatste drie?’ Ik wist niet wat me overkwam toen ik won.”

Twee maanden geleden werd de studente gescout en voordat ze het wist zat ze samen met vijftien andere kanshebbers in Giethoorn voor een trainingsweek. Een ware cultuurshock voor de psychologiestudente. Toen ze werd gevraagd om mee te doen aan de missverkiezing, overviel de vraag haar een beetje. „Tja, daar had ik nog nooit over nagedacht. Ik twijfelde wel even, hoor. Ik had het heel druk met mijn studie en bijbaan, maar diep van binnen wilde ik daardoor juist meedoen. Ik vind studie en werk belangrijk, maar het is niet waar het leven om draait.”

Tot haar verbazing merkte Van Deuren dat de missverkiezing heel goed bij haar paste. Het leven buiten haar comfortzone beviel prima, legt ze uit. „Ik heb tijdens de finale echt mijzelf kunnen laten zien omdat ik niet goed wist waar de jury naar op zoek was. Ik had wat gezonde spanning tijdens het zingen, maar was niet zenuwachtig. Misschien dat het duidelijk zichtbaar was dat ik volop genoot en heb ik daardoor gewonnen? Ik weet het niet.”

Geen boomknuffelaar

De volgende halte is China, waar Miss World wordt gekozen. Samen met ongeveer honderdtwintig andere gegadigden strijdt zij daar over een paar maanden om de kroon. Werk aan de winkel? „Jazeker. Ik wil mijn ideeën en idealen goed op een rijtje hebben. Als ik daar sta, moet ik duidelijk kunnen zeggen waar ik mij voor inzet.”

Van Deuren zet zich voornamelijk in voor de thema’s duurzaamheid en milieu. Om dat uit te dragen wil ze zo veel mogelijk van de wereld zien. „Ik ben geen boomknuffelaar, hoor”, lacht ze. „Maar ik vind wel dat we te veel van de planeet vragen en dat we ons daar meer van bewust mogen worden. Ik vind dat de mens en de aarde meer in balans moeten zijn.”

Volgens de miss draait het leven om ’in het moment zijn’, zintuigen inzetten en zoveel mogelijk reizen. Daarom ziet Van Deuren zich niet als Nederlander, maar als wereldburger. Van Afrika en Azië heeft ze al veel gezien, maar Rusland en zelfs de Noordpool staan nog op haar lijstje. Van Deuren; „Als je in het buitenland bent, sta je open voor de wereld om je heen.”

Op 15 oktober stapt de Hilversumse schone in het vliegtuig en ongeveer een maand later, op 18 november, wordt Miss World in China verkozen. Haar studie psychologie aan Universiteit Utrecht wordt na de zomer op een laag pitje gezet, maar bij de Hilversumse bioscoop Vue blijft ze voorlopig nog werkzaam. Wie kaartjes of popcorn komt kopen, zou dus zomaar bij onze eigen Miss World Nederland kunnen afrekenen. Ziet ze zichzelf ook Miss World worden? „Geen idee! Ik stap weer met dezelfde instelling de wedstrijd in en ik laat het op me afkomen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.