Lekr: charmant en vol belofte

Restaurant Lekr aan het Stichts End in Ankeveen.
Foto's: Simone Stevens

Restaurant Lekr aan het Stichts End in Ankeveen. Foto's: Simone Stevens

Geschroeide tonijn met gefrituurde ansjovis.

Geschroeide tonijn met gefrituurde ansjovis.

1 / 2
Simone Stevens
Ankeveen

Over Lekr in Ankeveen hoorden we recent goede dingen. Het restaurant doet mee aan de restaurantactie van de bekende Zaanse grootgrutter en dat valt bij klanten kennelijk in de smaak. Wij namen - als niet-klanten van AH - de proef op de som.

De vroegere boerderij aan het Stichts End (Stichtse blijkt later op de kassabon te staan) doet al vele jaren dienst als restaurant, onder verschillende eigenaren en diverse namen, en met wisselend succes. Het pand, centraal gelegen in het pittoreske dorp, is onverminderd charmant en karakteristiek. Parkeren doe je op het terrein naast de katholieke kerk, waarna het een vijftigtal meter lopen is naar de ingang.

Hoe is de ontvangst?

Nadat we onze paraplu bij de ingang hebben achtergelaten, worden we door een jonge serveerster uit onze jassen geholpen en naar binnen geleid. Ze wijst naar een tafeltje in de hoek. Aan twee kanten kijken we tussen witte roedes door naar buiten, binnen overzien we de hele zaak.

Hoe zitten we erbij?

Prettig, al voelt het in het begin wel een tikje fris aan. Maar het interieur is warm. Stijlvolle meubels op een mooie houten vloer, donkere kleuren die mooi contrasteren met het witte linnen op tafel. Het ziet er allemaal verzorgd en smaakvol uit. Op tafel een vers bloemetje, kaarsje en glaasjes met (grove) peper en zout. Achter de centraal gepositioneerde bar zien we een glimp van de keuken, terwijl het achterste deel van de eetzaal enigszins is afgezonderd. Ook prettig: er is voldoende ruimte tussen de tafels, zodat je verschoond blijft van gesprekken van de buren. Als we zo om ons heen kijken, zien we dat op een flink aantal tafels een papieren AH-menukaartje staat. De restaurantactie is zo te zien succesvol. Om een beetje warm te worden beginnen we met een korenwijn (3,80) en een glas witte huiswijn (3,95). Erbij komt lekker vers en knapperig brood, in dikke, robuuste sneden en gezouten boter (het is Lekrbrood, zo lezen we later op de website, dat in samenwerking met een bakker uit Weesp wordt gemaakt).

Wat staat er op de kaart?

Gerechten gebaseerd op de Franse keuken, ruime keuze in voor-, tussen- en hoofdgerechten. Chef-kok Bart Holtvluwer en patissier Bart Buitenhuis werken volgens de website met seizoensproducten die bij voorkeur uit de eigen regio komen. ’Alles dagvers, het ijs wordt zelf gedraaid, de vis komt dagelijks uit IJmuiden, de groenten betrekken ze lokaal, het lam komt uit het Geuldal en zelfs de koekjes worden overdag zelf gemaakt’, lezen we. Lekr heeft trouwens ook een uitgebreide wijnkaart - ongetwijfeld te danken aan het feit dat de eigenaren een eigen wijnimportbedrijf hebben.

Smaakt het?

De geschroeide tonijn (12,75) komt met komkommerijs, waterkers, een gel van zongedroogde tomaat, prinsessenboon en gefrituurde ansjovis. Een fraai opgemaakt voorgerecht dat bovendien erg smakelijk is. Een originele en verfrissende bereidingswijze van tonijn. De Lekr carpaccio (11,50) bestaat uit dun gesneden vlees van rund en kalf en gaat vergezeld met macadamianoot, anijszaad, gedroogde olijf, komkommer, pesto, rucola en dun gesneden peterselie. Voor de liefhebber wordt er aan tafel wat Parmezaanse kaas over heen geschaafd. Dat blijkt een vriendelijke geste en een smakelijke toevoeging. We hebben tot dusver weinig aan te merken. We vervolgen met ossenhaas (26,75) die wordt begeleid door een rouleau van Chinese kool, gekonfijte ratte aardappel, peulvruchten, tahoon cress (beukennotensmaak) en een jus met Madagaskar vanille. Lekker! De coquille en zeebaars (25,50) komen met oesterboter, couscous met citrus, gestoofde prei, tomaat met vadouvan (Indiaas kruidenmengsel) en een saus van gepofte paprika. Ook hier weinig kritische noten te kraken, al is de prei wat te weinig gegaard. Erbij drinken we een lekker rioja (6,75) en een chenin blanc (5,50). Tafelgenoot heeft nog plek voor het dessert met drie soorten ijs (8,50; yoghurtijs, ananassorbet, meloensorbet, tuille met een saus van rood fruit). Het ijs uit eigen keuken is niet zo bijzonder. We besluiten met koffie en huisgemaakte friandises (4,50).

Hoe is de bediening?

Mwah, die is wisselend. De jonge serveerster is wat te casual gekleed naar onze mening. Ook in de omgang zou het wat professioneler mogen. Als we haar wijzen op de tweede spelfout in de wijnkaart reageert ze nauwelijks geïnteresseerd. Dat geldt niet voor de jongeman met sloof en de eigenares, die later aan ons tafeltje verschijnen. Niets op aan te merken. De jongeman ontvangt de kritiek op de op knolselderij gebaseerde amuse (we vinden het voorproefje van het huis niet bijzonder en weinig smaakvol) sportief. Vat het op als eentje die opbouwend is bedoeld en zegt dat hij blij is dat we eerlijk onze mening geven. Hij belooft het door te geven aan de kok. Eigenares Neeke de Boer komt enthousiast en gedreven over en heeft duidelijk liefde voor het vak.

Conclusie?

Lekr heeft als sympathiek en charmant restaurant potentie uit te groeien tot een blijvertje, vandaar een ruime voldoende. De prijzen zijn alleen nu nog aan de (te) scherpe kant (3,80 voor een glaasje niet ijskoude korenwijn), maar er komen zeker smakelijke gerechten uit de Ankeveense keuken. We tikken iets boven de 120 euro af, iets te veel voor de kwaliteit van het gebodene.

Andere beoordelingen?

Eind november 2011 kreeg Lekr in deze rubriek een 7,7. Dat was echter nog onder andere eigenaren dan Neeke de Boer en Stijn Krenning die sinds 2013 eigenaar zijn van Lekr. Op culiwebsite Iens scoort Lekr gemiddeld ruime achten.

Menu

Geschroeide tonijn

Lekr carpaccio van rund en kalf

Ossenhaas

Drie soorten ijs

Cijfer: 8-

Restaurant Lekr, Stichts End 9, 1244 PK in Ankeveen, tel. 035-6563555. Openingstijden: woe t/m zo 11-21.30 uur (tussen 26 oktober en 1 april lunches beperkt). www.restaurantlekr.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.