Provincie maakt haast met meten van bestuurskracht

Valentijn Bartels
Hilversum

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland willen haast maken met een bestuurskrachtmeting in de Gooi- en Vechtstreek. De haastige houding heeft alles te maken met een eventuele fusie per 1 januari 2019.

Een bestuurskrachtmeting moet duidelijk maken in hoeverre gemeenten nog zelfstandig in staat zijn hun taken uit te voeren. Ook moet het onderzoek uitwijzen of een fusie (of samenwerking) hierin verbetering kan brengen. Wijdemeren en Hilversum hebben ’expliciet verzocht het onderzoek zo vroeg mogelijk in 2016 te doen’.

GS willen voor 1 februari 2016 een reactie van de betrokken gemeenten. In dezelfde maand wil Noord-Holland ook de onderzoeksvragen van de meting vaststellen. Het onderzoek kan dan van maart tot en met mei worden uitgevoerd, zodat de gemeenteraden in juni/juli de uitslag bespreken. Hilversum, Wijdemeren en Weesp hebben uitgesproken liefst nog eerder te beginnen.

Gotspe

Joost Boermans van de Wijdemeerse oppositiepartij D66 spreekt van ’een democratische gotspe’. ,,Schuif de beslissing door naar februari, zodat alle partijen met hun achterban het plan gedegen kunnen bespreken.’’

Volgens Boermans wordt het voorstel er vlak voor de kerstvakantie ’snel door geschoven’. Fractievoorzitter Tim Emmelot van coalitiepartij VVD is juist blij ’dat er snel duidelijkheid komt’. ,,Het gebeurt nauwkeurig en secuur, daar heb ik alle vertrouwen in. Je moet weten welke kant je als gemeente op moet.’’

Onderzoek

De metingen gebeuren met dezelfde onderzoeksvragen tegelijk in de drie gemeenten. Weesp voert de meting zelf uit. De bekendmaking van de uitslag is wel gelijktijdig met die van Hilversum en Wijdemeren.

Hetzelfde onderzoek, met dezelfde vragen, wordt ook in de BEL-gemeenten en Huizen gehouden. Dit alles met het oog op de bestuurlijke herinrichting van de gehele Gooi- en Vechtstreek.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.