Klassiek en modern Grieks

Restaurant Pirasmos.© Studio Kastermans

Joyce Huibers
Hilversum

Wat een luxe. In het centrum van Hilversum voor - of beter gezegd onder - de deur parkeren van het restaurant waar je gaat eten. De parkeergarage onder Pirasmos is een overblijfsel van het garagebedrijf dat tot enkele jaren geleden in het pand zat. Een mooi en onderscheidend extraatje.

Vanuit de parkeergarage leidt een smalle steile trap direct naar de bar midden in het restaurant. Daar staan een uiterst vriendelijke dame en de eigenaar ons al op te wachten. Het is namelijk niet druk. Slechts een ander tafeltje is bezet in het enorme restaurant. Want dat is het. Een gigantische ruimte met langs de wanden een paar hoge tafels. Langs de ramen gewone eettafels. Op verschillende plekken midden in het restaurant grotere ronde tafels. Maar geen moment krijg je het idee dat het vol staat. Sterker, het is allemaal vrij ruim opgezet.

Nog een beetje beduusd van de ’plotse’ binnenkomst aan de bar, kiezen we een tafel uit aan het raam bij de Kampstraat. De dame die ons verwelkomde brengt al snel de bestelde bitter lemon (2,50) en een Grieks biertje genaamd Mythos (3,80). Dat geeft ons de kans wat beter rond te kijken. En dan weten we opeens wat we missen. Ondanks de Griekse muziek die uit de luidsprekers klinkt, ontbreekt verder bijna alles wat je bij een Grieks restaurant verwacht. Geen overdaad aan wit en blauw. Geen acropolis. Geen afbeeldingen van Griekse goden. Alleen een Grieks aandoend muziekinstrument op de bar geeft nog een beetje buitenlandse sfeer. De enorme ruimte die het pand biedt maakt dat we ons een beetje verloren voelen.

Het eten

Helemaal onbekend met de Griekse keuken zijn we niet, dus een aantal gerechten komt ons bekend voor. Zeker grillspecialiteiten als gyros (gekruid varkensvlees met ui, 14,50), bifteki (huisgedraaid gekruid gehakt, 15,00) en suflaki (varkenshaasspiesjes, 15,00) zijn bekend. Bij de voorgerechten ontbreken natuurlijk de tzatziki (knoflookroomyoghurt, 4,50) en dolmadakia (met rijst en vlees gevulde wijnrankbladeren, 6,50) niet. Verder bij zowel de voor- als hoofdgerechten veel - voor ons - onbekendere gerechten. We besluiten ons te laten verrassen en kiezen voor ’de Pirasmos tafel’. Voor 25 euro per persoon (te bestellen vanaf twee personen) krijgen wij ’verdeeld over de avond diverse gangen met plateaus vol lekkere hapjes’, zo belooft de kaart.

Als eerste krijgen we een plateau met een Griekse salade en voor elk drie ’Griekse bruschetta’. Echt knapperig zijn de broodjes niet. Ook de knoflook ontbreekt. Alleen de ’melitzana’ (auberginemousse) verrast. De tonijnsalade en de viskuit met olijfolie blijven een beetje hangen in goede bedoelingen.

De tweede gang bestaat uit drie visgerechten. Hier schiet de kok wat ons betreft een beetje uit de bocht. De kalamarakia (gefrituurde inktvis, geserveerd met compote van rode biet en huisgemaakte knoflooksaus) gaat nog. De fumoketa (zalm, gemarineerd in olijfolie en kruiden, met dillemousse) wordt geserveerd met een gekoeld roze drankje ’om af te blussen’. Dat drankje is niets meer dan aanmaakframbozenlimonade, die bovendien de smaak van de zalm en dille volkomen teniet doet. Echt mis gaat het bij de gtapodi (lauw warme octopus, met pikante witte chocolademousse en frambozenjus). Het ziet er onappetijtelijk uit, met de zuignappen er nog aan. De structuur is rubberig. En de witte chocolade is niet te proeven, maar smaakt vooral scherp en neigt naar schimmelkaas. Ook de heerlijke retsina (3,90 per glas) die ons is aangeraden neemt deze smaak niet weg. De opmerking van de kok ’dat iedereen een ander smaakpalet heeft’ maakt dit niet beter.

De derde (en laatste) gang van de Pirasmostafel bestaat uit vier vleessoorten. Natuurlijk gyros en bifteki, maar ook voor ieder een stukje diafragma (runderhaasjes in een saus van mosterd, bosui, kruiden en zoete witte wijn). Dit laatste is niet heel bijzonder. De bifteki en gyros zijn precies wat je ervan mag verwachten. De grootste verrassing zit in de alaniara (malse kippendijenfilets gemarineerd met diverse kruiden en specerijen). Navraag leert dat dit uit een oud Grieks kookboek - ’van mijn oma’, aldus de kok - komt. Het is mals, pittig, kruidig en roept helemaal het Griekse gevoel op.

De nagerechten tot slot zijn niet heel bijzonder, of specifiek Grieks. Al springt hier de baklava (5,00) er positief uit. Misschien komt die ook wel uit ’oma’s kookboekje’.

Uiteindelijk rekenen we met twee personen een kleine honderd euro af. Daar zitten dan nog twee kopjes koffie, een latte macchiato en een Griekse likeur bij.

Het oordeel

Al met al zijn we niet heel erg enthousiast over Pirasmos, al is het misschien nog wat vroeg voor een definitief oordeel. Een nieuw restaurant moet de tijd hebben om zijn plek te veroveren en zijn vorm te vinden. De Pirasmostafel is wat ons betreft een goed begin. Misschien is het een idee om dit uit te breiden tot een soort echte Griekse tapas, met iets meer, maar kleinere gerechtjes.

En hou vooral oma’s kookboekje in ere.

Cijfer: 6,5

Grieks restaurant Pirasmos. Spoorstraat 28, 1211 GB, Hilversum, tel. 035-7507199. Geopend van dinsdag tot en met zondag vanaf 17 uur

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.