Zoekplaatje: de redactie van deze krant

Het apparaat is niet thuisgebracht, maar de mensen rondom hoofdredacteur Temmink (met pijp) deels wel.

Het nieuwe zoekplaatje. Een vrouw, twee langharige honden. Wie weet er meer over te vertellen? Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.Een dame met twee langharige honden. Wat stelt dit voor? foto’s SAGV© foto’s SAGV

1 / 2
Peter Schat
Hilversum

Daan Kuijper kreeg het vorige zoekplaatje onder ogen en dacht: „Dat komt me bekend voor. Dat zijn m’n oud-collega’s van De Gooi!”

Dat leidde aan deze kant ook tot enige vrolijkheid, want de groepsfoto bij het raadselachtige apparaat, gekscherend door ons als voorloper van de multifunctional betiteld, bleek dus in 1951 te zijn gemaakt op de redactie van deze krant. „Die zat toen nog op de Hoge Larenseweg. Het gebouw is nu verdwenen, maar door de ramen kun je de voordeuren zien van de huizen die er nu nog staan”, zegt de inmiddels 88-jarige Kuijper.

Telexapparaat

De personen op de foto herkent hij ook allen, al kan hij niet van iedereen de naam (goed) reproduceren. „Ik denk dat er een nieuw telexapparaat was gekomen. De man die er links bij staat is redacteur Klaas van Vliet. De man met de pijp op de stoel in het midden is hoofdredacteur Jan Temmink. Tussen de vrouwen staat de technisch-bedrijfsleider Miché, links vooraan zit Laurens Scalé en de dame rechts is juffrouw Riek de Vries. Zij zat in een loketje bij de receptie.” Naast Riek waarschijnlijk Truus Kannegieter, reageert Marian Knebel-de Wit, die van 1962 tot 1969 bij de krant heeft gewerkt. Ze ging over abonementen en advertenties. ’Mijn leukste baan’, schrijft ze. ’ Klene junior was toen directeur.’

Kuijper heeft nog een aardige anekdote over de toenmalige hoofdredacteur. „Hij kwam altijd op de fiets naar het werk. Op een ochtend - wij waren met de rollen papier bezig- kwam hij aanfietsen en vroeg aan me of ik naar zijn achterlicht wilde kijken, dat was kapot. Dat lampje bleek stuk te zijn dus ik heb voor een kwartje een nieuw lampje gekocht. ’Ik zal dat kwartje morgen voor je meenemen’, zei hij.” Kuijper lacht nog bij de herinnering. „Een hoofdredacteur die geen portemonnee op zak heeft…”

Miché nam Daan Kuijper in 1947 aan bij de krant als beginnend rotatiedrukker. „Hij had wat met fotografie. Zijn zoon Bastiaan werkt nog steeds als fotograaf.” Op 7 augustus 1964 kwam er een eind aan Kuijpers loopbaan als drukker, toen hij bij het bedienen van twee persen tegelijkertijd uitgleed en zijn hand klem kwam te zitten tussen de persen. Het kostte hem drie vingers en een lange tijd revalideren. Daarna ging hij aan de slag als reproductiefotograaf. „En dat bleef ik met zeer veel plezier doen tot mijn VUT na 42 jaar. Dat was in 1989.”

Kuijpers bezocht begin mei met veel plezier de reünie rond het verschijnen van het boek over De Gooi- en Eemlander ’De redactie’. „Ik heb oud-hoofdredacteur Wim Meiners gesproken, en de jonge mijnheer Klene die zijn vader opvolgde als eigenaar. Graag had ik nog wat langer met iedereen herinneringen opgehaald aan die mooie tijd bij De Gooi- en Eemlander.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.