Serie HCAW tegen Twins ’een struggle’

Op 17 mei 1992 was Dieks Bannink voor de eerste keer omroeper bij HCAW. Zondag nam hij na 25 jaar afscheid.© FOTO STUDIO KASTERMANS

Han Monsees
Honkbal

Met een moeizaam weekend tegen Twins uit Oosterhout heeft HCAW de eerste competitiehelft afgesloten. Zaterdag werd er in Brabant met 9-7 verloren, hetgeen meteen de eerste overwinning voor Twins van dit honkbaljaar betekende. Zondag wonnen de Bussumers in eigen huis na een moeizaam begin toch nog ruim, met 8-2.

Zaterdagmiddag werd HCAW op alle fronten, maar vooral op felheid, afgetroefd door het nog puntloze Twins. Vooral verdedigend zakten de Bussumers door de ondergrens. De hele wedstrijd liep HCAW achter de feiten aan. Elke keer als het leek dat Twins werd bijgehaald, profiteerden de Brabanders van Bussumse fouten (zes veldfouten in totaal) en kwamen weer op voorsprong. Een driehonkslag in de voorlaatste inning, die drie punten binnen bracht, deed HCAW definitief de das om. Op dat moment stonden de coaches al op de tribune toe te kijken; na diverse onnavolgbare beslissingen van de plaatscheidsrechter nam de irritatie tussen hem en de coaches zodanig toe dat zowel hoofdcoach Roeland Henrique als zijn assistent Rudy Dirksen werden weggestuurd.

Hoewel het spel van HCAW zondag een stuk beter was, had HCAW opnieuw de nodige moeite met Twins. Nadat de ploeg uit Oosterhout in de openingsslagbeurt nog een voorsprong had genomen, profiteerde HCAW van de onwennigheid bij de debuterende Japanse werper Daisuke Yamashita. In zijn eerste inning op een Nederlands honkbalveld gooide hij driemaal vier wijd en een wilde worp, raakte een slagman en kreeg een honkslag tegen. Dit alles leverde HCAW twee punten op. Hierna kwam Yamashita in zijn ritme: In de vier innings die volgden, stond hij slechts één loper op de honken toe.

In de zesde inning was het beste bij de Japanner er wel af: Een rally van vier honkslagen en twee vrije lopen leverde HCAW vijf punten op waarmee de zege werd veiliggesteld.

Coach Henrique was tevreden met de behaalde punten, maar niet met het vertoonde spel: ,,De hele serie was een struggle. We hebben weinig geslagen en als dat minder gaat, komt de spanning erop. Donderdag was het kiele-kiele en zaterdag waren we helemaal nergens.” De week rust die HCAW heeft, wil Henrique gebruiken om het lek boven te krijgen. ,,We gaan morgen praten over wat er fout gegaan is. We moeten samen tot een oplossing komen.”

Waarschijnlijk kan de nu nog geblesseerde korte stop Delano Selassa straks ook weer meespelen. Henrique: ,,Delano maakt het verschil. Hij is een sterke infielder en als hij er weer is, kan Roelie (Henrique, red.) weer op het tweede honk spelen, waar hij het best is.”

Halverwege de reguliere competitie heeft HCAW een gaatje geslagen naar de vijfde plaats, zeker in de wetenschap dat de nummers vijf en zes het deze week tegen de top-twee opnemen. Linksvelder Kevin Dirksen kijkt dan ook tevreden terug op de eerste seizoenshelft: ,,We hebben goede stappen gezet en liggen op koers voor de play-offs, al is het jammer van een paar net-niet-wedstrijden. Zelf heb ik ups en downs gehad, maar al met al was het aardig.”

Over twee weken speelt HCAW tegen Hoofddorp Pioniers een rechtstreeks duel om de derde plaats.

Werpcijfers zaterdag, HCAW: Kaj Timmemans (6 inn) 4-0-11-5, Oscar Meuria (1 2/3 inn) 0-4-1-1., Sedley Karel (1/3 inn) 0-0-1-0. Twins: Mic van der Ven (5 1/3 inn) 1-0-4-1, Jeramy Atkinson (1 2/3 inn) 2-0-3-1, Matthew Latta (1/3 inn) 1-0-2-0, Brendan Schoemaker (1 2/3 inn) 2-1-3-0. Zondag, HCAW: Ian Delemarre (6 1/3 inn) 1-3-9-1, Giovanni Tensen (2/3 inn) 1-1-0-0, Tim Niekerk (1 inn) 0-1-0-0, Steven van Groningen (1 inn) 1-0-0-0. Twins: Daisuke Yamashita (5 inn + 6 man) 5-5-6-0, Jan Evertse (3 inn) 0-1-2-1.

Meer nieuws uit Sport Regionaal