Reclamebelasting Bussum brengt fors minder op

Alexander Poort
Bussum

De reclamebelasting in Bussum heeft zo’n zeventigduizend euro minder opgebracht dan begroot. Bovendien vallen de inningskosten die de gemeente had begroot een stuk hoger uit. Ook blijkt een deel van het begrote bedrag, zo’n vijfduizend euro, oninbaar. In totaal betekent dit dat er bijna een ton minder binnen is gekomen dan verwacht.

Belangrijke oorzaak voor de tegenvallende inkomsten is het grote aantal ondernemers dat de reclame-uitingen heeft verkleind, of zelfs helemaal weggehaald. Maar liefst 141 Bussumse ondernemers hebben op deze manier een aanslag voorkomen, of weten te verlagen ten opzichte van de prognose. Bijna negentig van deze ondernemers zijn gevestigd in het buitengebied, dat dit keer voor het eerst voor de reclamebelasting is aangeslagen.

In totaal had de gemeente Bussum gerekend op een bedrag van bijna 260 duizend euro. Uiteindelijk is hier nog geen 190 duizend van over. Bovendien vielen de inningskosten dertig procent hoger uit, bijna 35 duizend tegenover de gedachte 26 duizend euro.

Dit betekent een forse tegenvaller voor het ondernemersfonds, waaruit onder meer de Bussumse centrummanager en de evenementencoördinator worden betaald. Hier is dit jaar een bedrag van ongeveer 179 duizend euro naar overgemaakt, terwijl er maar recht was op een kleine 150 duizend. Dit betekent dat er volgend jaar een bedrag van bijna dertigduizend euro terug moet worden betaald.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.