'Brandweerkruising’ anders

De kruising bij de brandweer wordt aangepast. foto henk runhaar

Henk Runhaar
Hilversum

Hilversum gaat de ’brandweerkruising’ (Kamerlingh Onnesweg/Lorentzweg) aanpassen. Er wordt vanaf medio oktober twee maanden proef gedraaid met wat de beoogde oplossing is voor met name overstekende kinderen en (groot-)ouders van de Lorentzschool: het afsluiten van de voorsorteerstroken voor linksafslaand verkeer vanaf de buitenring.

Daardoor hoeven kinderen nog maar één rijbaan over te steken voor ze op het te verbreden ’middeneiland’ kunnen uitpuffen. Daar kunnen ze zich voorbereiden op een veilige oversteek van de andere rijbaan.

Afslaand verkeer moet net als bij andere zijwegen van de Kamerlingh Onnesweg gewoon vanaf de doorgaande weg linksaf. Dat haalt de snelheid er uit en is dus ook veiliger.

Vinger

De drukke kruising is complex, vanwege uitrukkende brandweerwagens die te allen tijde voorrang krijgen. Vijf jaar geleden al stak een bezorgde grootvader van een Lorentzschool-kind zijn vinger op vanwege de volgens hem bloedlinke oversteek.

Hilversum liet destijds een ’vliegende brigade’ van verkeersdeskundigen naar het kruispunt kijken. Daarna bleef het lang stil, zegt directeur Jeroen Jansen van de Lorentzschool, die voor de kleutergroepen een grote dependance aan de overkant van de Kamerlingh Onnesweg heeft, in het voormalige NEC/Philipscomplex. ,,We zijn blij met de proef, maar het had wel veel eerder gemoeten.’’

Hulp

De school krijgt hulp van een deskundige ’verkeersouder’. Jansen: ,,Die vindt dit ook de beste oplossing.’’

Hilversum gaat de voorsorteerstrook aan de kant van de Minckelersstraat afsluiten met rood-witte ’barriërs’. Een fysieke afsluiting van de ’linksaffer’ kan aan de kant van de brandweer niet, legt een gemeentelijk woordvoerder uit. ,,Vanwege de brandweerwagens, die kunnen er dan niet goed langs.’’ Hier komen gele strepen om duidelijk te maken dat het verboden gebied is voor weggebruikers.

Het plaatsen van verkeerslichten op de kruising was een andere mogelijkheid. Maar dat is volgens de gemeente Hilversum een te zware maatregel. ,,Dit is het minst drukke deel van de hele buitenring. Verkeerslichten belemmeren de doorstroming onnodig.’’ Na de proef volgt een evaluatie.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.