Baarnse Merel (17) scoort als ondernemer

Merel Poppeliers (17) uit Baarn is de winnares van de tweede editie van de Young Lady Business Academy van Elske Doets, zakenvrouw van het jaar 2017.

Hans van Keken
Baarn

De basis is iets simpels als haar eigen ontbijtservice. Maar haar enthousiasme heeft Merel Poppeliers (17) inmiddels al gebracht tot een zakenreis door de VS of Canada.

Dat is de prijs die ze won met haar deelname vorige week aan de Young Lady Business Academy, van ’zakenvrouw van 2017’ Elske Doets, met wie ze op reis mag. Er namen 26 jonge vrouwen van 14 tot en met 24 jaar aan de wedstrijd deel. Maar het was dus Merel Poppeliers die de week vol ’masterclasses en businesscases’ het beste tot een eind wist te brengen. Dezelfde Baarnse die in de zomer van 2016 bij het regionale ’Zomerondernemer’ ook al als beste uit de bus kwam. Met haar idee van een eigen ontbijtservice, die ze daarna daadwerkelijk ook startte. En nog altijd heeft. Voor een paar euro al kun je bij haar een vers croissantje met jam en gekookt ei bestellen, dat ze op zaterdagochtend persoonlijk op de fiets komt brengen.

Wat de doorslag gaf vorige week? Poppeliers moet er even over nadenken. ,,Ik denk dat het vooral de gunfactor was. Dat ik heel enthousiast ben over wat ik wil gaan doen.” Maar ook speelde wellicht mee dat van de jonge vrouwen die deelnamen maar een enkeling al echt ondernemer is, vermoedt ze.

Pop-up restaurants

Wat ze wil doen, is diners organiseren en pop-up restaurants openen, vertelt Merel, die al in groep acht op de Koningin Wilhelminaschool fairtrade muffins maakte en verkocht. ,,Ook toen al leek ondernemen me leuk”, vertelt de studente hbo communicatie in Ede. ,,Ik kwam op Facebook de oproep voor deze wedstrijd tegen. Leuk, leren van ondernemers. Ik moest een filmpje opsturen en een pitch maken. Het was al een hele eer dat ik werd geselecteerd. En toen kwam die week, waar ik ook enorm veel aan had. Lessen in leiderschap - dat je niet óver maar met mensen gaat - in marketing, sales en in productontwikkeling. Geleerd ook dat je je goed moet voorbereiden, een doel dient te hebben en moet weten met wie je gaat praten.”

Als ’superleuke extra’ kwam toen aan het eind nog die uitverkiezing. De Baarnse zegt wel geschrokken te zijn van het gebrek aan durf dat veel jonge meiden hebben als het gaat om ondernemen. ,,Veel mensen hebben ook vooroordelen. Zeggen dat jonge vrouwen niet zouden kunnen ondernemen. Ik heb er geen last van gelukkig. Ga gewoon achter je droom aan, zeg ik. Zoiets als deze week, daar heb ik ook enorm veel energie van gekregen.” Ook andere jonge meiden zouden zoiets kunnen doen, vindt ze. In juli is er een derde editie van de Academy.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.