Verdachte in moeilijke situatie ’gaat veel te ver’

Estella Heesen

Tegen de 51-jarige Karin O.W. uit Hilversum is een werkstraf van 100 uur geëist en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden wegens smaad, belediging, stalking en bedreiging via blogs, social media, brieven en mails. Justitie eist een proeftijd van drie jaar dat is een jaar langer dan gebruikelijk. De vrouw is samen met haar man al ruim tien jaar in een strijd verwikkeld over de zorg voor hun vier kinderen, die uit huis zijn geplaatst. Daar stelt ze onder meer de William Schrikker Groep en de hulpverlenende instantie J.P. van den Bent Stichting voor verantwoordelijk. Maar ook justitie, politie en de gemeente Hilversum moeten het ontgelden bij haar. De vrouw was zelf niet aanwezig bij de zitting omdat ze vindt dat het om een civiele zaak gaat, zo liet haar raadsman weten.

De werkelijkheid is dat de officier van justitie een tenlastelegging heeft met vijf feiten die voor de rechtbank in Lelystad dinsdagmiddag werden behandeld. Deze werden aangevuld met een dik pak bijlages met daarin tientallen blogs, honderden mails, faceboek- en twitterberichten met teksten waarin de vrouw met naam en toenaam verwijten maakt aan medewerkers van de instellingen. Ze beticht ze van nazipraktijken, pedofilie, verkrachting en kindermoord. De teksten worden begeleid door schokkende beelden van onder meer vernietigingskampen. Daarnaast worden ook familie en vrienden beledigd en bedreigd.

De vrouw zegt in een verklaring bij de politie dat ze op deze manier haar woede en frustratie uit. Ze voelt zich in de steek gelaten door de hulpverlening. Haar advocaat liet weten dat ze heel emotioneel wordt als het over haar kinderen gaat. „Het zijn frustraties.’’

Justitie acht de feiten bewezen. Ook omdat O.W. ze deels heeft bekend. Toch liet de officier doorschemeren dat ze ten einde raad is. Na diverse aangiften, een kort geding waarbij de vrouw een dwangsom is opgelegd en een uitspraak van de politierechter gaan de berichten op haar blog door. „Ik heb begrip voor de moeilijke situatie waarin de verdachte zit. Maar dit gaat veel te ver. Het zijn zeer ernstige feiten die de verdachte pleegt. We willen dat ze hiermee stopt’’, zei de officier in haar requisitoir. Ook stelt ze dat de vrouw al haar blogs en smadelijke berichten van het internet verwijdert.

De rechtbank doet op 8 augustus uitspraak. Op die dag dient ook een kort geding dat de J.P. van den Bent Stichting tegen de vrouw wil voeren. De instelling eist onder meer een contactverbod.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.