Boek over Veronica: Hoe de wal het schip keerde

Hans Becker (links) met Veronica coryfee Adje Bouwman en een replica van het schip Veronica.© foto studio kastermans/Leon Dakkus

Peter Schat
Hilversum

Een turbulent stukje mediageschiedenis, dat is wat journalist en filmmaker Hans Becker vastlegde in zijn boek ’Radio Veronica. Hoe de wal het schip keerde’. Vrijdagmiddag werd het boek, dat in de loop van de volgende week in de boekhandels zal liggen, gepresenteerd in Cartouche in Hilversum.

Voor de gelegenheid was er een replica van het schip neergezet. Geluidstechnicus en dj Adje Bouwman (rechts op de foto, bekend van de Adje Bouwman Top Tien) raakte erbij in gesprek met Becker. Schrijver en journalist Auke Kok, die zelf ooit een boek schreef over de omroep die begon als piratenzender, interviewde Becker ten overstaan van velen die ooit bij Veronica betrokken waren. Becker werkte van 1970 tot 1974 bij Radio Veronica voor het Popjournaal, de Lexjo en het tijdschrift Veronica. Hij maakte duizenden foto’s waarvan er meer dan driehonderd in het boek zijn opgenomen, gemaakt aan boord van het Veronica-schip en in de Mediastad Hilversum studio. Alle hoogte- en dieptepunten komen langs. Namen worden genoemd van dj’s en technici, artiesten die optraden. Aan de stranding van het schip in 1973 wordt aandacht besteed en aan het politieke gesteggel dat voorafging aan de wedloop om voldoende leden te werven om de omroepstatus binnen te halen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.