Trampolinehal Baarn bijna open
In de hal liggen zo’n tachtig springvelden, aldus Anno Bos van Jumpsquare.© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden
Baarn is over een paar weken een regionale attractie rijker: een van de drie grootste trampolineparken in Nederland met zo’n tachtig springvelden op 2.400 vierkante meter. Een nieuwe vestiging van de keten Jumpsquare die mikt op jaarlijks 60.000 bezoekers aan de Hermesweg om de hoek bij woonwarenhuis Nijhof. Het aftellen kan beginnen: vrijdag 10 augustus is de opening.
Een beetje springen, zo inspannend lijkt dat toch niet? Maar eigenaar Anno Bos weet wel beter. ,,Na een uur loopt het zweet van je rug.” Per klant één springuurtje is dan ook zat. De trampolinegekte is overgewaaid uit Amerika. Het is daar al vanaf de jaren zeventig een hit. Nederland telt sinds vier jaar zo’n dertig hallen waaronder acht van de franchiseketen Jumpsquare. Vooral jeugd van zes tot zestien jaar komt er opaf.
Zo’n springuitje is een blijvertje, verwacht hij. ,,Ze komen vaak drie tot vier keer per jaar. De volwassenen hebben het nog niet ontdekt. Toch is het een fantastische fitnesstraining. Daar gaan we wat mee doen”, zegt Bos. Personeelsuitjes zijn ook mogelijk. Een grote en een kleine zaal kunnen worden afgehuurd als privéloungeplek, om met een gezelschap even onder elkaar te zitten. Ouders die hun kroost begeleiden, kunnen vanaf een bovengelegen terras met stoeltjes de capriolen gadeslaan. Wie dorstig of hongerig is, kan bij de horecabar terecht.
Bos, 45 jaar en makelaar van beroep, is erin gerold door een vriend. Die is oprichter van de trampolineparkketen Jumpsquare. Zijn vriend vroeg hem een bedrijfspand te zoeken in het Gooi of omgeving. ,,Toen ik die gevonden had, zei hij: ,,Waarom ga je er niet zelf een beginnen? Na vijftien jaar makelaar zijn, was ik wel toe aan een nieuwe uitdaging. In het makelaarskantoor deed ik alles zelf samen met mijn vrouw. Ik krijg nu 25 tot 30 man personeel, doe het wel samen met compagnon, Dave van de Laan.”
Jumpmaster
Zijn dochter Selina (14) en zoon Fabian (9) vinden het avontuur geweldig. Selina ziet zichzelf al als volleerd jumpmaster om bezoekers te leren welke salto’s en andere speciale ’tricks’ er zijn. Zij moet daarvoor eerst een cursus volgen met alle basisvaardigheden in een ander filiaal.
De Baarnse hal naast Studio Baarn, waarin vroeger een bedrijf voor licht en geluid zat, is flink overhoop gehaald. De eerste verdiepingsvloer is grotendeels uit het pand gesloopt. Een deel van de 80 trampolines staat al. Er zijn niveauverschillen. Zo is er een maincourt voor de basissprongen. De high-performance-hoek - voor gevorderden - ligt hoger, omdat het publiek meer naar beneden moet kunnen veren om tijdens de sprong op een hoger ’muurtje’ te belanden. Ook zijn er twee ’foampits’, grote bakken met schuimblokken. In een andere hoek is er dodgeball, een trefbalveld.
Interactief computerspel
Uniek in Nederland is volgens Bos de Finse Valojump, waarbij de deelnemers reageren op een interactief computerspel. ,,Je moet reageren op de animaties door weg te duiken of een slaande beweging te maken. Daarna kom je op een hoger level.”
Voor noodsituaties is er altijd iemand met een EHBO-diploma, zegt hij. Per uur kunnen er met gemak zo’n tachtig mensen springen. ,,Op piekdagen, bijvoorbeeld in de kerstvakantie, zouden er in het meest ideale geval wel duizend mensen terecht kunnen op een dag. Maar als het te druk wordt, kondigen we om veiligheidsredenen een stop af voor nieuwe bezoekers.”
Bos is dik tevreden met de medewerking van de gemeente, die Jumpsquare ’ter wille’ is geweest. ,,De vergunning ging best snel. Ik hoor dat in Baarn het weleens anders gaat. Nee, ik kende vooraf niemand op het gemeentehuis”, lacht hij.
De hal wordt gehuurd van Gijs Dorrestijn en zoon Remco die een transportbedrijf in Soest hebben. Gijs knikt goedkeurend als hij even een kijkje komt nemen. Het huurcontract is voor tien jaar, vertelt hij.
Met de verkeersveiligheid voor fietsende jeugdige bezoekers op het bedrijventerrein, waar ook vrachtwagens rijden, zit het volgens Dorrestijn wel snor. ,,Ze komen vooral via het fietspad aan de Drakenburgerweg en rijden dan achterom het bedrijventerrein op. De hal ligt achteraan vlakbij Prescan en Inproba. Veel kinderen worden ook met de auto gebracht. Er is volop parkeergelegenheid”, aldus Gijs Dorrestijn.
De kosten per uur voor een persoon bedragen 13 euro inclusief de huur van anti-slip sokken.