Verdachten babbeltrucs Bussumse bejaarden zwijgen

Estella Heesen
Bussum

Tenminste 24 keer sloeg het tweetal - de 22-jarige Ronald S. uit Vleuten en de 25-jarige Mandy A. uit Bunnik - toe met een babbeltruc en beroofden zij ouderen van hun sieraden en waardevolle spullen. Op 28 oktober overkwam het een 87-jarige bewoonster van een aanleunwoning aan de Iepenlaan in Bussum.

Diezelfde dag misleidde het duo even verderop in dezelfde straat een 96-jarige vrouw met de vraag of ze een glaasje water mochten. De slachtoffers lieten in goed vertrouwen de jonge man en vrouw binnen. Nadat het tweetal was vertrokken, kwamen de bewoonsters erachter dat hun sieraden waren verdwenen.

De politie sloeg in Bussum direct groot alarm. Er kwam een buurtonderzoek, camerabeelden werden bekeken en justitie ging aan de slag met de gevonden sporen. Het tweetal werd in november ook in verband gebracht met een babbeltruc in Groningen. Uiteindelijk konden S. en A. eind januari worden aangehouden.

Tijdens de eerste pro forma-zitting bleek dat het niet bij deze drie zaken is gebleven. Naast een cluster van 21 diefstallen door heel Nederland gepleegd - en steeds op nagenoeg de zelfde wijze uitgevoerd - staat op de tenlastelegging ook een groot aantal oplichtingszaken. Ook wordt hen het lidmaatschap van een criminele organisatie verweten.

Hoeveel het tweetal heeft buitgemaakt is niet bekend. Tot nog toe hebben de twee geen verklaringen afgelegd bij de politie over de verdenkingen die tegen hen gericht zijn. Voor de rechtbank lieten ze weten op korte termijn te willen verklaren. Beide verdachten krijgen op dit moment een persoonlijk onderzoek en gesprekken met een psychiater en een psycholoog.

Zowel de raadsvrouw van S. als van A. verzochten de rechtbank om het tweetal tot de inhoudelijke behandeling vrij te laten. De reden die zij aanvoerden was dat de twee tegen die tijd acht maanden vastzitten. De officier zag geen aanleiding tot een schorsing. De rechtbank wees het verzoek van de advocaten ook af.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.