Nog niet alle kosten McDonald’s geregeld

Hilversum

Met hamburgerketen McDonald’s moet nog worden besproken wie opdraait voor de kosten als de rotonde aan de Vreelandseweg in Hilversum onverhoopt moet worden aangepast. Zo’n ingreep kan nodig zijn als er - anders dan nu wordt verwacht - verkeersproblemen ontstaan na de opening van een nieuwe McDonald’s-vestiging aan de Vreelandseweg.

Dat bleek tijdens de raadsvergadering van woensdagavond. Op GroenLinks na vond de hele raad dat het plan voor het nieuwe hamburgerrestaurant nu de inspraak in kan. Formeel heet dat dat de raad een ’ontwerp-verklaring van geen bedenkingen’ afgeeft. De gemeente heeft berekend dat de wegen en de rotonde bij de nieuwe McDonald’s het extra verkeer dat de eettent trekt moeten kunnen verwerken. Diverse fracties lieten weten zich toch zorgen te maken of het ook in werkelijkheid zo zal gaan.

Namens de PvdA schetste Nelleke Degenhart dat McDonald’s een negatief imago heeft op het gebied van voedselproductie en arbeidsomstandigheden. Ook bracht ze naar voren wat het ’Panel van 1000’ van haar partij van een hamburgertent aan de Vreelandseweg vindt: 65 procent van de mensen die reageerden is het ’oneens’ of ’helemaal oneens’ met de komst van de nieuwe McDonald’s. De doorslag voor de PvdA geeft echter de nieuwe werkgelegenheid: misschien wel zeventig banen.

Aafke Vreugdenhil (ChristenUnie) erkende dat haar tweekoppige fractie aanvankelijk ’heftig verdeeld’ was over een nieuwe McDonald’s. ,,Maar rationeel zijn er toch weinig argumenten tegen.’’ Dus ging ook de ChristenUnie akkoord.

Pierre van Rooden (SP) zei dat ook bij zijn partij ’niet iedereen zit te springen’ om een McDonald’s aan de Vreelandseweg. Hij zou graag een besluit nemen als bekend is welke zienswijzen vanuit de burgerij worden ingediend. Raar, vond Jan Kastje (GroenLinks). ,,De SP omzeilt een oordeel.’’ Uiteindelijk stemde ook de SP voor.

Een pijnpunt was de 15 meter hoge reclamezuil die McDonald’s wil neerzetten. Ook wethouder Voorinks eigen VVD vond dat wat veel van het goede. Twaalf meter is wel genoeg, aldus Joost van Gilse. Voorink zei zich daarin te kunnen vinden, ’en McDonald’s ook’.

Als enige bleef GroenLinks tegen. Om morele redenen, verklaarde fractieleider Kastje, maar ook omdat het kantoorgebouw dat plaats moet maken voor een McDonald’s heel goed kan dienen als noodopvang voor vluchtelingen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.