Als je schoen maar goed zit

Susanne van Velzen
Bussum

Ze zijn echt leuk! De Nike Free Flyknit 4.0. Roze met een Mart Smeets trui-achtig stofje. En anders die ernaast. De Wave Paradox van Mizuno. Lichtgrijs streepjesmotief met roze en groene accenten. Ik zie mezelf er al op rennen tijdens mijn vaste rondje over de Westerheide op zondagochtend. Helemaal hip. Past perfect bij mijn zuurstokroze shirtje. Beter dan die saaie zwarte Nike in de hoek. Of dat laffe lichtblauwe modelletje. Zouden er echt vrouwen zijn die daarvoor kiezen?

’Neem je oude schoenen mee’, had Jaap van Staalduine, eigenaar van Runners World in Bussum gezegd. Een jaar of vijf oud, schat hij. ,,Na duizend kilometer moet je hardloopschoenen vervangen, dan is de demping er uit. De gemiddelde hardloper rent twee keer per week zo’n tien kilometer. Ieder jaar een nieuw paar dus. Voel maar, je hele voetafdruk staat in de binnenzool. Je voetbal en hiel zijn door de schoen gezakt. Echt op. Ook schoenen die vier jaar ongebruikt in de doos zitten verliezen hun demping. Het plastic droogt uit.” Beschaamd kijk ik naar mijn afgetrapte schoenen. De opgedroogde modder nog aan de zolen.

Nieuwe schoenen uitzoeken is geen haastklus, waarschuwt de Loosdrechter. ,,Ik krijg wel eens vrouwen in de winkel die zeggen ’snel, want ik moet over tien minuten mijn kind uit school halen’. Dat gaat niet. De schoen moet echt perfect bij je passen, anders krijg je blessures.”

Euforisch

Hij ziet ze regelmatig binnenkomen. De beginnende lopers. Op tennisschoenen, op de schoenen van hun kind, een enkeling op zijn All Stars. ,,Ik snap wel dat 130 euro uitgeven voor iets dat je maar twee weken denkt vol te houden, zonde is. Maar geloof me, als je geen lichamelijke klachten hebt ben je binnen twee maanden verslaafd. Even door die eerste moeilijke weken heen bijten, rustig opbouwen en dan kun je ineens twintig minten achter elkaar hardlopen. Euforisch gevoel is dat.”

Zelf begon de eigenaar van Runners World in de jaren tachtig met lopen. ,,Inderdaad op mijn tennisschoenen”, lacht hij. ,,Ik liep de eerste keer vijfhonderd meter, zo hard als een idioot. Ik was meteen kapot. Na een jaar kocht ik hardloopschoenen. Je had keuze uit twee modellen.”

In zijn winkel aan de Landstraat in Bussum staan nu minstens honderd modellen uitgestald. Met flitsende kleuraccenten. Veel roze, paars, groen en geel. Bijpassende veters. Hij verkoopt hardloopmerken Nike, Asics, Brooks, Adidas, Mizuno, New Balance en Saucony. De prijs van een goede hardloopschoen ligt tussen de 109 en 189 euro. De techniek ontwikkelt door. Voor elke voet een schoen. Belangrijk bij de keuze is het gewicht van de loper, breedte van de voet en de manier waarop de voet de grond raakt. Een voet kan te veel naar binnen buigen, overproneren. Of juist te veel naar buiten buigen, onderproneren. In beide gevallen kun je blessures krijgen. Ondersteuning in de schoen is dan de oplossing. ,,Hardlopen is één repeterende beweging. Het is de kunst om iemand zo rechtop mogelijk in zijn schoen te laten lopen.” Om dat te checken rennen klanten een stukje door de zaak. Een camera registreert het loopje.

Van Staalduine wijst naar het beeld. ,,Kijk, je rechtervoet overproneert een beetje. Niet goed.” Gelukkig, want hij heeft precies die saaie zwarte schoen uit het rek getrokken. Nummer twee is roze, meer mijn smaak en meteen een maatje groter. ,,Tenen moeten de ruimte hebben. De breedte is goed. Lopen maar weer.” Zelfde euvel, mijn voet zakt naar binnen. Het computerbeeld is alleszeggend.

Er moet ondersteuning komen om het overproneren tegen te gaan, concludeert hij. Bij het volgende paar voel ik de harde binnenkant tegen mijn voetzool drukken als ik door de winkel ren. ,,Dat mag niet, niet goed.” Jammer, jammer, jammer. Juist zo’n leuk modelletje.

,,Tja die kleuren. Als je een paars kledingsetje hebt snap ik best dat groene schoenen er niet bij passen. Maar als dat nou net de schoen is die voor jou geschikt is. Je ziet je eigen schoenen toch niet als je loopt. Het gaat om comfort. Weet je wat minstens zo belangrijk is? Een goede sport-bh.”

Compressiekousen

Steeds meer lopers vervangen hun korte sokken door compressiekousen. ,,Ze zorgen door de druk voor een betere doorbloeding. Je verzuurt minder snel, kunt dus beter presteren en je hebt minder kans op blessures.”

Dan komt Jaap van Staalduine met het laffe lichtblauwe model. Een schoen van Brooks (,,Het oudste hardloopmerk ter wereld. Uit de VS, bestond al toen Nike nog niet uitgevonden was”) met zogeheten dna, een gel-achtige substantie in de zool op plekken waar de druk het grootst is. Ze zitten als pantoffels. Na een blik op het beeldscherm beginnen zijn ogen te glimmen. ,,Prachtig. Dit is hem. Kijk eens hoe mooi je landt en je voet afwikkelt. Geen enkele instabiliteit.” Ik geef me gewonnen. Volgend jaar roze?

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.