’Camera helpt echt tegen knokpartijen’

Cameratoezicht op de Groest, op proef zelfs een tijdlang in combinatie met een groot beeldscherm. archieffoto studio kastermans

Henk Runhaar
Hilversum

Het cameratoezicht op de Groest en elders in het Hilversumse uitgaansgebied is de afgelopen twee jaar een effectief middel geweest om geweld te voorkomen. Dat is de conclusie van Brunekreef Consultants in de ’Evaluatie cameratoezicht 2013-2014 uitgaansgebied Hilversum’.

Volgende maand moet de gemeenteraad zich uitspreken over het op dit rapport gebaseerde voorstel ook camera’s te plaatsen in de Oude Doelen en op de Koninginneweg. Dat plan bracht burgemeester Broertjes vorige week al naar buiten.

Volgens de evaluatie zijn de camera’s een prima hulpmiddel voor gemeente, politie, Gooiland Beveiliging en PPS Security om ellende in het uitgaansgebied te voorkomen of snel de kop in te drukken. Ook constateert Brunekreef dat horecazaken steeds beter meedoen. ,,Men seint, vaker dan vóór de instelling van het cameratoezicht, het HIT-team (horeca interventie team van de politie, red.) zelf in als vervelende klanten uit de horecalocatie worden verwijderd’’, aldus de evaluatie.

Het rapport meldt dat diverse soorten incidenten in 2014 met de camera’s veel vaker werden waargenomen dan een jaar eerder. Zo werden in 2013 98 beginnende ruzies gezien, terwijl dat er vorig jaar 181 waren. Die verdubbeling lijkt niet best, maar is volgens de evaluatie juist ’zeer positief’: als ruzies vroegtijdig worden gezien, kunnen politie of beveiligers snel ingrijpen.

Het aantal waargenomen gevallen ’alcohol nuttigen in het openbare gebied’ nam toe van 59 (2013) tot 102 (2014), wildplasserij van 107 keer (2013) naar 190 keer (2014). In 2013 werd 36 keer gezien dat taxichauffeurs en brom- en snorfietsers het voor hen gesloten deel van de Groest op reden, in 2014 nam dat toe tot 103 keer. Ook drugsgebruik op straat werd vaker waargenomen. Bij harddrugs nam het toe van 14 tot 24 keer, bij softdrugs van 21 naar 83 keer.

Desgevraagd zegt Henny Brunekreef, eigenaar van de eenmanszaak Brunekreef Consultants in Lunteren, dat camera’s alleen een goed hulpmiddel zijn als ze worden ingebed in andere maatregelen. Het belangrijkst daarbij is goede samenwerking tussen gemeente, politie, beveiligers en horeca. Volgens hem is dat in Hilversum het geval. Hij noemt de inbedding zelfs een ’visitekaartje’. ,,Wat ook helpt, is de op dit gebied perfecte burgemeester in Hilversum’’, aldus Brunekreef.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.