Dineren in Baarn waar de postkoets ooit halt hield

Joost Reijnders
Baarn

Uit eten in Baarn heeft heel veel met reizen te maken. Voor wie in een historisch pand wil dineren wel te verstaan. En Wil Hordijk heeft er een mooi boek over gemaakt. Woensdag presenteerde ze het in Eethuys-Café de Generaal (specialiteit: boeuf bourguignon).

’Baarnse horeca in historische panden’ heet het, met als extraatje bij elk restaurant het favoriete recept van de chef-kok. De meeste restaurants zijn ontstaan als uitspanning, vaak al aan het begin van de achttiende eeuw. Letterlijk want de paarden werden er uitgespannen, de postkoets hield er halt, er werd tol geheven. En van later datum - na de komst van de trein - werden het pleisterplaatsen voor de gefortuneerden die de drukte van de stad ontvluchtten en neerstreken in Baarn voor een welverdiende vakantie. Zeker tien hotels telde Baarn eind negentiende eeuw, waarvan er nog maar een over is: het voormalige Hotel La Promenade, sinds kort het Italiaans specialiteitenrestaurant Cosa. En het is er nog altijd goed toeven op het terras.

Hordijk is in de geschiedenis van al die oude panden gedoken, doet er kort verlag van, heeft foto’s opgeduikeld en ontlokt de chef-koks heerlijkheden als label rouge kip met zomertruffel (Greenfields, al sinds 1614 een uitspanning), chateaubriand met stroganoffsaus (Restaurant De Lage Vuursche - al sinds 1865 in de familie Van Oosterom) of de sandwich schapenkaas van de in 1884 in opdracht van koning Willem III gebouwde Oranjerie bij Paleis Soestdijk.

Hordijk - eerder publiceerde ze het het succesvolle boek Torens van Baarn - zocht alleen naar panden die meer dan een eeuw oud waren. ,,En het zijn bijna allemaal rijks- of gemeentelijke monumenten. Sommige zijn zelfs al vierhonderd jaar oud. Ik heb ze allemaal langsgefietst, en telkens zie je weer nieuwe verrassende dingen.’’

Als kers op de taart heeft ze dan ook aan het eind van het boek enkele fietsroutes langs uitspanningen in Baarn en omgeving opgenomen.

Het boek kost €19,50 en het is te bestellen bij de schrijfster, via w.hordijk@matrix.nl en het ligt in de boekhandels in Baarn.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.