Verdwenen chef-kok uit Soest lag op vierhonderd meter van zijn bestelauto

Het lichaam van Edwin Takens werd gevonden achter de hekken van het koninklijk domein, in het bos achter de dienstwoningen.

Het lichaam van Edwin Takens werd gevonden achter de hekken van het koninklijk domein, in het bos achter de dienstwoningen.© Foto Caspar Huurdeman

Henk Runhaar
Soest, Baarn

Het lichaam van verdwenen chef-kok Edwin Takens uit Soest werd zaterdagochtend door jagers gevonden op hemelsbreed zo’n vierhonderd meter van het parkeerterrein bij de Koninklijke Marechaussee waar hij dinsdag 31 oktober zijn witte bestelauto achterliet. Dat roept de vraag op of er wel goed genoeg is gezocht.

De politie benadrukt dat er veel zoekacties zijn geweest. ,,Ook van vrijwilligers’’, zegt woordvoerster Jacqueline van Houten. ,,Het is gewoon lastig, het is een enorm bosgebied. De plek waar hij is gevonden is heel dicht begroeid. En vergeet niet dat het bos er nu anders uitziet dan toen hij verdween.’’

Freelance fotograaf Caspar Huurdeman uit Baarn volgde de zoekacties op de voet. Hij was erbij toen mariniers en Mobiele Eenheid het gebied uitkamden. ,,Ik weet zeker dat toen niet is gezocht in het bos achter het prikkeldraad rond koninklijk domein Paleis Soestdijk. Wel hing de politiehelikopter boven dit deel van het bos.’’

Dat is precies waar het stoffelijk overschot van Takens zaterdag toevallig werd gevonden. Door jagers, die speciale toestemming hebben om in de paleisbossen te mogen komen. Uitsluitsel over de vraag of de politie dit voor het gewone publiek verboden terrein nu wel of niet heeft doorzocht, kan pas na het weekend worden gegeven. Dat meldt woordvoerster Van Houten desgevraagd.

Honden

Het Paardenbos, zoals het bos achter de marechaussee-kazerne heet, was voor Takens bekend terrein. Hij ging er vaak zijn honden uitlaten.

De politie gaat er vanuit dat de Soester sinds hij wordt vermist lag op de plek waar hij nu is gevonden. Een misdrijf wordt uitgesloten. Over de precieze doodsoorzaak doet de politie geen uitspraken. ,,Dat is aan de familie’’, aldus Van Houten. De politie maakte ruim een week geleden bekend dat het vermissingsonderzoek was stilgelegd. De recherche was tot de conclusie gekomen dat het het meest aannemelijk was dat de kok vrijwillig verdween.

Takens werd in augustus eigenaar van Brasserie Bakboord in Almere, het enige restaurant in Flevoland met een Michelin-vermelding (Bib Gourmand). Ook had hij een cateringbedrijf en was hij al jaren de vaste ’chef’ van jazzcentrum Bimhuis in Amsterdam.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.