Eerste steen blijft zoekplaatje

Eddie de Paepe
Hilversum

Geen reacties, helaas, op het Zoekplaatje (nr. 388) van vorige week. En van de nieuwe foto is, bij uitzondering in de deze rubriek, de plek niet echt een vraagteken.

Jacques Stevens fotografeerde de aanvoer van een roltrap. Op het (bouw)keet links staat ’Hilversum’. Rechts is een stukje van een winkel te zien. Halverwege vorige eeuw waren er heel weinig roltrappen in de radiostad. Het kan dus bijna niet anders dat de roltrap bestemd is voor het C&A-filiaal in de Kerkstraat. Dat verrees in 1961 op de plek van het oude postkantoor. Ik ben dit keer dus niet op zoek naar de plek van de foto, maar naar de precieze datum en persoonlijke herinneringen aan (de roltrap in) de kledingwinkel.

Coney Island

De eerste roltrap dateert overigens uit 1896 en fungeerde als attractie op Coney Island in New York. Otis Elevator Company produceerde het eerste commerciële exemplaar voor de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. De Bijenkorf in Den Haag had in 1926 de Nederlandse primeur. ’Voor de communicatie tusschen de vijf étages dienen vier ruime personenliften en vier goederenliften, een roltrap (escalier roulant), de eerste in ons land, is in staat 4000 personen per uur te vervoeren’, werd trots gemeld. De roltrap was niet bedoeld als attractie, maar werd een sensatie. ’Daar wil iedereen eens mee gereden hebben. Daar wordt gedrongen. Een groot kermisvermaak’, aldus een krant. Een half jaar later: ’Op de roltrap staat ieder treetje vol, terwijl een file er voor staat te wachten, als bij een tram op een drukke avond te Scheveningen’.

Hierboven het nieuwe zoekplaatje: de komst van een roltrap bij de C&A in Hilversum. Wanneer precies?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.