Huizen soepel met terras Le Salonard

Eddie de Paepe
Huizen

Het ziet ernaar uit, dat de gemeente de uitbater van Le Salonard tegemoet komt wat het terras van de lunchroom annex wijnbar aan de Kerkstraat betreft.

Een maand geleden ontstond op sociale media commotie over de terraskwestie. De buurman van de horecagelegenheid, herenmodezaak Jones & Jones, zou bij de gemeente hebben geklaagd over het terras. Reden voor de gemeente, zo was het verhaal, om Le Salonard - met een dwangsom in de achterzak - te waarschuwen. In de openbare Facebook-groep ’Wat vind jij ervan’ riep blogger Jan Groothuis Huizers zelfs op om een petitie te starten om het terras te laten blijven zoals het was. ’En dan vragen we wethouder Marlous Verbeek om ogenblikkelijk in te grijpen, de dienstdoende dwangsommerende ambtenaar tot de orde te roepen en de status quo weer te herstellen.’

Een woordvoerder van de gemeente meldde daarop, dat bij diverse controles op eigen initiatief was gebleken, dat de lunchroom/wijnbar zich niet aan de voorschriften van de (terras)vergunning - onder meer voor wat betreft een vrije doorgang voor voetgangers en een veilige vluchtroute bij brand) hield, en daarom was gewaarschuwd. Maar ook dat er samen werd nagedacht over een praktische oplossing voor de kwestie. Die ligt inmiddels op tafel, heeft de verantwoordelijke wethouder Gerrit Pas inmiddels aan de gemeenteraad gemeld. ’Intern is gekeken naar een oplossing voor beide ondernemers.’ Deze ’eventuele’ oplossing bestaat uit het verbreden van het trottoir aan deze kant van de Kerkstraat. Hierdoor komt er voldoende ruimte voor voetgangers om het oude dorp in en uit te kunnen lopen, aldus Pas. En kan het terras van Le Salonard zich uitstrekken vanaf de gevel van het horecapand tot en met de pilaren van de arcade.

Probleem is wel dat door het verbreden van de stoep het bestaande fietsenrek (voor vijf tweewielers) grotendeels voor de ingang van de buurman komt te staan. Daar heeft de gemeente evenwel ook een oplossing voor gevonden. Het rek wordt vervangen door twee ’fietsnietjes’ (beugels), die niet alleen minder ruimte innemen maar ook nog eens ’voor incidentele activiteiten’ weggehaald kunnen worden. Een oplossing waarmee de heer Huijsman van Jones & Jones inmiddels heeft ingestemd. Ook buurman Bakker van Le Salonard is akkoord.

Andere ondernemers kunnen volgens wethouder Pas geen aanspraak maken op eenzelfde soepel behandeling. ’De oplossing dienst als maatwerk beschouwd in verband met de specifieke belangen van de kwestie: horeca/terras, toegankelijkheid en behoud van plaatsen om fietsen te stallen.’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.