Tulbanden van lezers getest, mét recept van de winnaar

Redacteur Hilversum
Hilversum

Dertien lezers deden mee aan de tulbandentest van De Gooi- en Eemlander. Ze kwamen het pand op Seinhorst binnen met de meest uiteenlopende exemplaren. Van klein tot groot, licht tot donker en van sober tot feestelijk.

De gevulde cakes zijn ’s middags getest, onder supervisie van banketbakker Luc van den Burgt uit Hilversum. Hoewel de drie juryleden steeds slechts kleine hapjes proefden, was het voor hen nog een hele opgave om zich door de dertien baksels heen te werken. De test leverde in elk geval drie bijzondere winnaars op. De lekkerste tulband was van Rutger van den Broek (26) uit Hilversum. Hieronder vindt u zijn recept.

Kersttulband van Rutger van den BroekOm de tulband zo puur en eerlijk mogelijk te houden maak ik altijd zelf het amandelspijs en het vanille-extract. Dit hoeft natuurlijk niet, maar ik vind het wel zo lekker.Amandelspijs250 gram blanke amandelen met 250 gram kristalsuiker, 1 ei en rasp van een halve citroen tot spijs draaien in een keukenmachine met messen. Bij voorkeur mimmaal 24 uur laten rusten in de koelkast.Vanille extractAan een fles wodka van 700 cc 10 tot 15 opengesneden vanillestokjes toevoegen. Donker weg zetten en regelmatig schudden. Na een maand heb je een heerlijk vanille-extract dat lang houdbaaris.Recept tulband250 gram amandelspijs (zie bovenstaand recept of kant en klaar gekocht)190 gram roomboter + wat extra om de vorm in te vetten125 gram witte basterdsuiker1 theelepel vanille-extract (zie bovenstaand recept of vervang het door gekocht vanille-extract)rasp van 1 citroen¼ theelepel zout4 eieren190 gram bloem + twee eetlepels extra8 gram bakpoeder (half zakje)100 gram blanke rozijnen100 gram donkere rozijnen60 gram gewelde abnkozen85 ml AmarettopaneermeelpoedersuikerSnijd de abrikozen in kleine stukjes en week deze samen met de lichte en donkere rozijnen in de Amaretto. Laat dit minimaal 24 uur staan en roer regelmatig door.Verwarm de oven voor op 160 graden celsius (bij hete lucht iets minder warm).Vet een tulbandvorm in met de extra roomboter en bestrooi deze met paneermeel. Schud het teveel aan paneermeel weer uit de vorm.Giet de gewelde vruchten af en vang het vocht op in een beslagkom. Klop dit samen met het amandelspijs met een mixer los. Voeg de boter, basterdsuiker, vanille-extract, citroenrasp en het zout er aan toe en klop het geheel romig (+/- 6 minuten). Voeg een voor een de eieren bij het botermengsel en klop dit goed luchtig.Voeg de gezeefde bloem en het bakpoeder toe aan het beslag en spatel dit door. Meng 2 eetlepels bloem door de afgegoten vruchten en spatel de vruchten door het beslag. Verdeel het beslag over de tulbandvorm, en bak 70 minuten tot een prikker er schoon uitkomt. Laat ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen en stort de tulband dan op een rooster. Na het afkoelen bestrooien met poedersuiker.Fijne feestdagen en eet smakelijk!

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.