Honden jagen reegeiten de dood in

Annemarie de Jong
’s-Graveland

Loslopende honden hebben reegeiten de dood ingejaagd op buitenplaatsen in ’s-Graveland. Dat meldt Natuurmonumenten.

Woensdag waren boswachters op Boekesteyn gealarmeerd door opgewonden geblaf en het geroep van de baasjes. Ter plaatse ontdekten ze vier loslopende jachthonden die achter de reeën aan zaten. Een reegeit werd gegrepen en raakte ernstig gewond.

Het dier moest uit zijn lijden worden verlost. Vrijdag was het weer mis. Opnieuw werd een ree gepakt door een hond op een buitenplaats. De verwondingen waren zo ernstig dat ook dit dier is afgemaakt. ,,Wat een dramatische week”, meldt Natuurmonumenten op Facebook.

Boswachter en BOA Jelle Kaptijn van Natuurmonumenten: ,,Heel triest en onnodig, maar we komen het helaas veel te vaak tegen, loslopende honden die dieren opjagen met fatale gevolgen.”

Bekeurd

Onderzocht wordt of de daders getraceerd en bekeurd kunnen worden. Natuurmonumenten meldt dat honden welkom zijn op de ’s-Gravelandse buitenplaatsen, maar alleen aan de lijn. ,,Helaas houdt niet iedereen zich hier aan. Mensen beseffen niet wat de gevolgen zijn als ze hun hond los laten lopen in natuurgebieden. Dieren als reeën, konijnen en hazen worden opgejaagd, lopen zich klem in hekken of steken in paniek een weg over.”

De opsporingsambtenaren zijn op het moment extra alert op loslopende honden. Baasjes kunnen hun hond los laten rennen op het uitlaatterrein aan de noordoostzijde van het Corversbos.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.