Muiden en Het Witte Huis zeilen in eredivisie

Het Muidense eredivisieteam in actie, vorig jaar op het water bij Monnickendam.

Het Muidense eredivisieteam in actie, vorig jaar op het water bij Monnickendam.© FOTO Jasper van Staveren

Bert-Jan van Oel
Muiden

Twee regionale zeilverenigingen van naam zijn dit weekend van de partij bij de start van het tweede seizoen in de eredivisie zeilen. Eredivisie zeilen? Er is zelfs een Sailing Champions League.

De Koninklijke Nederlandsche Zeil -en Roeivereeniging Muiden en de Loosdrechtse watersportvereniging Het Witte Huis zeilen mee in de eredivisie 2017. Het Witte Huis is debutant, Muiden was er meteen in het eerste seizoen al bij. Coördinator eredivisie én wedstrijdzeiler Max Houtzager van Muiden legt uit waarom: „Dit is een prima manier om een groep mensen, die anders slapend lid zouden zijn, actief aan het zeilen te houden. Meestal wordt er gezeild vanaf de jeugd tot aan achttien jaar. Pas later keren die mensen weer terug als ze ouder zijn en een eigen boot hebben liggen. In de tussenperiode gaan ze studeren, kinderen krijgen, carrière opbouwen en andere dingen doen. De eredivisie is een trekker.”

In de eredivisie wordt gezeild met J/70-boten, beschikbaar gesteld door de organisatie. In vijf weekends komen de achttien deelnemende verenigingen samen en worden vijftien races per club gevaren, korte wedstrijden, die hooguit twintig minuten duren. Elke keer drie manches van zes J/70’s. Almere Centraal werd in 2016 de eerste landskampioen, Muiden eindigde in de middenmoot.

De Muidenaren beschikken inmiddels zelf over twee J/70’s om de wedstrijdzeilers mee te laten trainen. Hoewel er per wedstrijd vier personen aan boord zijn, bestaat de Muidense ploeg uit een stuk of twintig zeilers. Houtzager: „Sommige verenigingen pakken het heel serieus aan, gaan echt voor het resultaat en sturen bijna elke keer dezelfde toppers. Bij Muiden ligt dat wat anders. Wij hebben veel leden die wél willen meedoen, maar níet altijd kunnen. Eerst maken we een selectie, brengen we de inschrijvingen terug tot de beste twintig, daarna is het puzzelen om te kijken wie wanneer wel en niet kan. Dus we ’spelen’ in zo’n seizoen met verschillende ploegen. Met andere woorden: het gaat ons niet in eerste instantie om de prestaties, maar het hogere doel is om onderlinge binding te houden en toegankelijk te blijven, juist voor de categorie tussen de achttien en dertig jaar.”

De eredivisie functioneert pas één jaar, dus is het moeilijk om al conclusies te trekken over de invloed die deze nieuwe competitie heeft op bijvoorbeeld de doorstroming van zeiltalenten. Houtzager: „De olympische zeilers, de kernploeg, zie je niet terug in de eredivisie, die hebben hun eigen programma. En of er uit de eredivisie talent zal doorstromen, ik weet het niet. Het zijn tot nu toe gescheiden werelden.”

De eredivisie begint vandaag in Almere op het Weerwater.

Meer nieuws uit Sport Regionaal