Herfstblad helpt boom met leven

Herfstblad helpt boom met leven
De blaadjes vallen bkj de koeienrotonde in Eemnes.
© Foto:Joost Reijnders
Baarn

Veel bomen die in november tot maart zijn aangeplant leggen het loodje tijdens deze extreem droge zomer, zo verwacht directeur Hans Blokzijl van het Bomencentrum. Gemeenten en particulieren zitten met een flinke strop, maar voor de Baarnse bomenkweker betekent het extra orders.

,,Commercieel is het voordelig”, beaamt Blokzijl. ,,Door weinig aanbod en groeiende vraag stijgen de prijzen, net als bij als bij de aardappels en de mais.”

De meeste bomen die al langer dan vijf, tien of twintig jaar staan redden het wel als hun standplaats goed is. Maar bij de jonge bomen zitten de wortels nog niet stevig vast en wordt er vaak verkeerd gesproeid. ,,Vijf of tien minuten sproeien is volstrekt nutteloos, slechts cosmetisch. Het water loopt weg over de harde bodem en bereikt de wortels niet. Je moet een halve meter diep doordringen. Nu nog water geven heeft ook geen zin meer. Ze zijn al dood als ze vanaf begin juni geen vocht hebben gehad.”

Op zijn eigen bedrijf met 25.000 bomen is slechte een enkele er slecht aan toe. ,,We beregenen niet. Toch hebben we er weinig last van. Voor tachtig procent komt dat door de goede standplaats met humusrijke bodem. De boom groeit bij gratie van de kwaliteit van de bodem”, aldus Blokzijl.

Er zijn ook oudere bomen die op een talud of stofzand staan en er onooglijk uitzien. Zo lijkt het op de koeienrotonde in Eemnes wel herfst, omdat de eikenbladeren vallen of er bruin uitzien. ,,Het is zelfbescherming van de bomen tegen verdere verdamping via de bladeren. Zo hebben ze minder water nodig. Bomen hebben sowieso de grootste waterbehoefte in de periode van maart tot juni. Als het volgend voorjaar weer extreem droog is, betekent dat een klap voor de vitaliteit”, aldus Blokzijl.

Hij verwacht dat ’droogte-minnende’ rassen meer in trek raken met de klimaatverandering. De haagbeuk, amberboom en tulpenboom kunnen goed tegen droogte. ,,Hier citroenboompjes en andere mediterrane soorten plaatsen heeft geen zin. Die kunnen niet tegen -3.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland