Grote verslagenheid in Laren na overlijden Ben Pandelaar

Edward de Vries Lentsch
Laren

Het plotselinge overlijden van Laarder Ben Pandelaar(70) afgelopen zaterdag heeft tot grote verslagenheid geleid, ook bij Nick Vollebregt Jazz Café in Laren.

Het jazzcafé werd vanaf eind jaren zeventig een begrip door de live-uitzendingen van het TROS-radioprogramma Sesjun. Begonnen in De Boerenhofstede en vanaf 1978 bij Vollebregt aan de Naarderstraat. Veel jazzgrootheden zoals Bill Evans, Dexter Gordon, Dizzy Gillespie en Chet Baker traden er op. Vanaf 1980 runden Ben Pandelaar en Nancy, de dochter van Nick, dertig jaar lang het jazzcafé.

Ben Pandelaar kwam nog vaak langs. Zo bezocht hij in juni samen met zijn vrouw de grote haringparty bij Nick Vollebregt. ,,En op maandagen had hij hier een borreluur’’, vertelt Camiel Meijer die samen met zijn vrouw Yvette het restaurant in 2014 overnam van de opvolgers van Pandelaar. ,,Hij was als een tweede vader voor mij. Dankzij hem was ik de aangewezen persoon voor de overname. Je kunt rustig zeggen dat hij hier kind aan huis was. Alle foto’s en herinneringen hangen hier.’’ Pandelaar stond ook bekend als een gezellige man met veel humor. ,,Iedereen in het dorp moest altijd om hem lachen. Dat we hem zullen gaan missen met z’n allen, staat buiten kijf.’’

Dat blijk eveneens uit de vele reacties op de Facebookpagina van het restaurant. Edvard Niessing: ’ Wat een verschrikkelijk nieuws. Onlangs speelden we bij Vollebregt het afscheidsconcert van Cees Schrama bij de Gooische Compagnie, sprak ik hem nog en haalden we herinneringen op aan het mooie vroeger.’

Vanaf september is Vollebregt het podium voor het jazzradioprogramma Co Live! van Co de Kloet.

De uitvaart van Ben Pandelaar vindt donderdagmiddag om half twee plaats in de basiliek van Laren. Na afloop is er een samenzijn in Nick Vollebregt’s Jazz Café.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.