Imkers: het gaat goed met de bijen in Huizen

Uitleg over het houden van bijen, hun gedrag in de kast en als zij gaan zwerven.© foto’s studio kastermans/ben den ouden

Jan Rook
Huizen

De bezoekers aan de open dag van de bijenschans ‘Bij de Warande’ bij de kinderboerderij in het Huizer Stadspark vielen zondag ’met hun neus in de honing’. Ze konden een potje vers geoogste lindehoning kopen, die volgens voorzitter Piet Broeksteeg van de Imkersvereniging Blaricum en Omstreken dit jaar van uitzonderlijk goede kwaliteit is.

,,Het vochtige en warme weer is goed geweest voor de bloesem van de lindebomen, waardoor de bijen veel nectar konden halen,” legt Broeksteeg de gestaag binnendruppelende bezoekers aan de open dag van de educatieve bijenschans ‘Bij de Warande’ uit.

,,We hebben de lindehoning-oogst de afgelopen week geslingerd en in potjes gedaan. Nu breekt de tijd voor de heidehoning aan.”

Daarvoor worden de kasten met de acht bijenvolken van de bijenschans ‘Bij de Warande’ deze week op de Westerheide tussen de manege bij La Place Laren en de dagcamping bij Hilversum geplaatst. De bijenvolken zullen daar afhankelijk van de bloeiperiode van de heide zo’n drie weken blijven.

Naast de bijenschans ‘Bij de Warande’, waar ook schoolklassen terecht kunnen voor een leuke en leerzame les van de imker, beheren de vijftig leden van de Imkersvereniging Blaricum en Omstreken ook de onlangs geopende schans op het Volkstuinencomplex ‘In de Boomgaard’ aan de Friesewal en de bijenschans ’Steegland’, gelegen tussen de Algemene Begraafplaats en de camping de Woensberg.

De bijenschans Steegland is in 1990 gebouwd door de leden van de vereniging, onder deskundige leiding van aannemer Jan de Gooyer, destijds zelf ook imker.

De bezoekers aan de open dag kregen uitleg over het houden van bijen, hoe een bijenvolk zich gedraagt in de kast en wat er gebeurt als een volk wanneer het te groot wordt gaat zwermen met de oude koningin.

Dat laatste proberen imkers overigens zoveel mogelijk te voorkomen.

En het gaat goed met de bijen in Huizen, kon voorzitter Piet Broeksteeg vertellen.

,,Niet in de laatste plaats dankzij het duurzaamheidsbeleid van wethouder Gerrit Pas, die de bijen een warm hart toedraagt. Zo heeft hij gestimuleerd dat de gemeente in veel bermen en plantsoenen bloemzaad strooit, waardoor er vooral in het voorjaar en de zomer veel bloemen zijn waar de bijen hun nectar kunnen verzamelen. Dat heeft een gunstig effect op de bijenstand, waardoor onze volken in de kasten het goed doen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.