Postfraude Bussum was heel gericht

Henk Runhaar
Bussum

Bussumse slachtoffers van de fraude met post van de belastingdienst hebben uiteindelijk allemaal hun geld gekregen. Dat verzekert woordvoerder Adriaan Ros van de belastingdienst.

Een 25-jarige vrouwelijke postbode uit Bussum werd dinsdagochtend van haar bed gelicht. Ze wordt verdacht van het onderscheppen van brieven van de belastingdienst, waarin aan de geadresseerde werd gevraagd het rekeningnummer op te geven voor storting van een toeslag of teruggave. De Bussumse zou haar eigen rekeningnummer, of in elk geval het nummer van een rekening waar ze bij kon komen, hebben ingevuld. Dezelfde truc haalden vijf postbezorgers uit in Den Haag, Wassenaar en Bussum. Ook zij zijn dinsdagochtend in alle vroegte opgepakt, net als een zevende verdachte die volgens de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) zorgde voor bankrekeningen en pinpassen.

De postbodes tilden de belastingdienst voor in totaal 3,5 ton. De fraude was niet al te ingewikkeld omdat de bewust enveloppen herkenbaar waren, erkent de belastingdienst. Er is geen andere belastingpost achterover gedrukt, verzekert woordvoerder Ros. Slachtoffers trokken vroeg of laat zelf aan de bel toen ze hun geld niet ontvingen en kregen alsnog waar ze recht op hadden.

De postzwendel vond vorig jaar en in 2012 plaats. Sinds december is deze vorm van fraude onmogelijk, stelt de belastingdienst. Die vraagt mensen nu om kopieën van een afschrift en hun identiteitsbewijs bij het opgeven van een nieuw rekeningnummer. Ook wordt de combinatie naam en rekeningnummer gecheckt. Ros: ,,En verder accepteren we per persoon nog maar één rekening waar we op storten.’’

Bij de verdachten werden een BMW, sieraden, administratie en contant geld in beslag genomen. Hoeveel brieven in Bussum in handen van de criminelen vielen, kan de Fiod nu nog niet te zeggen.

Bij TNT Post is tot nog toe niet meer bekend over de kwestie dan wat door de Fiod naar buiten is gebracht, zegt een woordvoerster.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.