Lakken als én voor Tijn in Hilversum [video]

Luzac Hilversum lakt nagels voor Tijn.© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden

Rick Bergfeld
Hilversum

Door de hitte had het Stationsplein van Hilversum dinsdagmiddag veel weg van een loeihete bakplaat. Ondanks de temperatuur waren leerlingen van Luzac Hilversum massaal uitgerukt. Statafels, kleine flesjes vloeistof in diverse kleuren erop en zelfs een eigen cameraman. Doel: nagels van voorbijgangers lakken om geld op te halen voor Stichting Semmy.

Een vrouw houdt de poten van haar hond omhoog terwijl drie jongens zich focussen op het dier. Door de fotografen die als een betonnen barricade het zicht blokkeren, is het moeilijk te zien wat de jongens precies doen.

Boven het geluid van de klikkende fototoestellen, dat angstaanjagend veel weg heeft van een mitrailleurgeluid, kirt een meisjesstem: ,,Zo leuk!’’. Wanneer een van de fotografen een stap opzij doet, is zichtbaar dat de scholieren druk bezig zijn met het lakken van de nagels van de hond. Roze, rood, blauw. Schattig inderdaad.

Niet alleen hondennagels, ook die van voorbijgangers worden gelakt. Geloof het of niet, maar van vrijwilligheid is geen sprake. Per gelakte hand betaal je twee euro. ,,Wij zijn vandaag aan het lakken voor Tijn’’, legt docente Anoek de Haas uit.

Tijn is de zesjarige jongen die afgelopen december tijdens het muziekevenement Serious Request geld ophaalde voor de behandeling van hersenstamkanker. Ook hij lakte toen nagels, in het Glazen Huis. Zelf lijdt Tijn ook aan deze ziekte. Tegenwoordig zamelt Tijn geld in voor Stichting Semmy, een organisatie dat onderzoek doet naar de behandeling van hersenstamkanker.

Verwarring

Ondanks de treurige aanleiding voor de Hilversumse nagellakactie worden voorbijgangers omvergeblazen door de intense energie van de scholieren. Naast geld levert de actie ook een hoop verwarring op. ,,Meneer, meneer, meneer, mogen wij uw nagels lakken?’’, roepen enkele jongeren.

2016-12-22 11:00:55 BREDA - De 6-jarige Tijn word burgemeester voor een dag in het Glazen Huis. 3FM djs Domien Verschuuren en Frank van der Lenden zijn vanuit Breda 6 dagen en nachten lang geld aan het inzamelen voor kinderen die sterven aan de gevolgen van longontsteking. ANP KIPPA SANDER KONING© ANP Kippa

De man in kwestie staat met zijn mond vol tanden, maar gaat tóch om. Scholier Giuliano (16) staat helemaal achter de actie. ,,Ik kon vandaag ziek thuis zitten omdat ik me niet zo lekker voel, maar ik ben toch gekomen. Heel mooi initiatief, hier wil ik gewoon onderdeel van zijn.’’ Klasgenoot Bas is zogenaamd iets minder enthousiast. ,,Wel chill, dan hoef ik tenminste niet in de les te zitten.’’

Haalbaar

Op de website van de landelijke actie (lakdoortijn.nl) is te zien dat de teller al op ruim zes ton staat. Met nog ruim twee weken te gaan lijkt het streefbedrag van een miljoen euro haalbaar. Hadden de scholieren dan niet beter geld in kunnen zamelen voor een goed doel dat juist aandacht tekort komt?

Docente Sabine Bijster wil er niets van weten. ,,Het is zó belangrijk dat wij meehelpen dit te realiseren.’’ De nagellakactie van Luzac Hilversum bracht gisteren 1111,20 euro op.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.