Twee ’spannende’ jongens in leven Dascha

Bloemen bij de onbewaakte overweg waar Dascha werd gegrepen door een vroege trein richting Hilversum.© Archieffoto Studio Kastermans

Henk Runhaar
Hilversum

De groep deskundigen die ’onafhankelijk’ onderzoek doet naar de dood van Dascha Graafsma (16) uit Hollandsche Rading, wordt tegengewerkt door het Openbaar Ministerie. Dat stelt onderzoeksleider Joey Roelofs.

Team Dascha Onderzoek (TDO) wil door de publiciteit te zoeken afdwingen dat het OM het onderzoeksdossier alsnog beschikbaar stelt, inclusief alle bekeken camerabeelden.

Volgens Roelofs is er sprake van een grote doorbraak in het particuliere onderzoek dat zo’n tien maanden geleden in opdracht van Dascha’s ouders is gestart. ,,Dat zag de politie ook meteen in. We werden uitgenodigd voor een gesprek dat vorige week plaatsvond. ’We werken samen’, zei degene die toen het politieonderzoek leidde vorige week.’’ Na een half uur greep het OM in de persoon van de hoofdofficier van justitie in, zegt Roelofs. ,,Maar geloof me, het resultaat van ons onderzoek is absoluut voldoende voor politie en justitie om de zaak te heropenen.’’

Nieuwe verklaringen

Hoe het precies zit, kan Roelofs nog niet kwijt. Ook omdat de inhoud van het dossier van het OM eerst nog naast de eigen bevindingen moet worden gelegd. ’Essentieel’ stelt het team. ,,Vooral de camerabeelden. We hebben nieuwe verklaringen van bezoekers van Let’s Get Down (de Hilversumse nachtzaak waar Dascha tot haar verdwijning was, red.) die we alleen op die manier kunnen checken’’, zegt Roelofs. OM en politie waren zondag niet bereikbaar voor een reactie.

Er waren zeker twee ’spannende’ jongens in het leven van Dascha Graafsma. Beiden hadden kort voor haar dood - eind november vorig jaar op het spoor tussen Hilversum en haar woonplaats Hollandsche Rading - via social media contact met haar.

Erotisch getint

Een van hen is 27 jaar oud, ontdekte Team Dascha Onderzoek (TDO), dat door de ouders van het meisje is ingeschakeld. Onderzoeksleider Joey Roelofs: ,,De politie sprak hem een keer of drie, maar dacht nog steeds dat het ging om een kind. Bizar.’’ Vast staat dat deze man Dascha via Facebook een bericht stuurde. Dat was de aanleiding voor de ruzie met haar vriendinnen op het zestien-plusfeest in Hilversumse nachtzaak Let’s Get Down. Even later verdween Dascha. Ze bleef onvindbaar tot ze kort voor half zes die zaterdagochtend door een trein werd overreden op het spoor.

Met een andere jongen, wel meer van haar leeftijd, wisselde Dascha erotisch getinte berichtjes uit via Whatsapp. Ze snapchatte hem nog kort voor haar overlijden. Roelofs: ,,Een filmpje, een foto, tekst, maar die jongen heeft het allemaal gewist. We hebben hem intussen verschillende keren gesproken. Over die avond zegt hij de ene keer dat hij met vrienden was, dan lag hij weer in zijn eentje in bed of was hij bij zijn vriendin.’’

Aan de tand voelen

Erg verdacht, vindt het team. ,,De politie vond ook dat het goed zou zijn om bepaalde personen uit het onderzoek nog eens aan de tand te voelen. Wij willen dat de politie dat doet, dat is natuurlijk veel minder vrijblijvend dan een gesprek met ons.’’ Volgens de politie gaf de iPhone van Dascha, die pas zes weken na haar overlijden in Hilversum door spelende kinderen in een boom werd gevonden, ’niets bijzonders’ prijs.

TDO bestaat uit deskundigen die zich vrijwillig inzetten. Behalve twee advocaten gaat het om de Baarnse patholoog-anatoom Frank van de Goot, bekend om zijn kritiek op ’het systeem’ dat volgens hem zeker bij treindrama’s veel te snel leidt tot de conclusie zelfmoord, en fysisch en forensisch antropoloog Tristan Krap. Krap werkt nauw samen met Van de Goot en maakt zich in het Dascha-onderzoek nuttig met onder meer sporenonderzoek. Roelofs zelf is particulier onderzoeker, privé detective dekt volgens hem ook de lading.

Zelfmoord

Het team hoopt op een definitieve doorbraak, maar wil vooral onafhankelijk en objectief te werk gaan. Roelofs: ,,Wat de uitkomst ook mag zijn, zonder onderzoek is een conclusie niet mogelijk.’’ Het team is er met de ouders van Dascha van overtuigd dat het OM en de politie vanaf het eerste moment hebben toegewerkt naar de conclusie die al direct na het dramatische spoorongeluk werd getrokken: zelfmoord.

Behalve de verdachte contacten via sociale media zijn er nog andere dingen die het team een nader onderzoek waard vindt. Zoals het feit dat een omwonende die al op was en een passagier in de trein geen alarmerend geclaxoneer hoorden. De auto die dezelfde buurtbewoner die ochtend kort voor het ongeval hoorde rijden op het weggetje naar de onbewaakte overweg waar Dascha voor de trein stond, is ook zo’n open eind. Roelofs: ,,Toevallig in de week na haar dood is een camera van de gemeente langs de Utrechtseweg weggehaald. Niemand wil ons vertellen waar die camera voor diende. Laat staan of de betreffende auto op beelden ervan was te zien.’’

Speurhonden

Volop vraagtekens blijven er over de laatste uren van het meisje. Haar looproute door Hilversum die met hulp van speurhonden is gereconstrueerd, klopt volgens de onderzoekers aantoonbaar niet. In juni stelden ze al vast dat de politie de mist in ging met het bepalen van het tijdstip van beelden van een bewakingscamera aan de Neuweg, waarop Dascha lopend zonder jas te zien zou zijn.

De politie erkende deze blunder, maar benadrukte dat de fout niets verandert aan de conclusie dat Dascha alleen en vrijwillig op het spoor stond.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.