Vrijspraak voor dodelijk GHB-gebruik Nederhorst

Saskia Jacobs© Archief

onze verslaggever
Nederhorst den Berg

Een 33-jarige vrouw uit Nederhorst den Berg is door de rechtbank Midden-Nederland vrijgesproken van dood door schuld van haar toenmalige vriendin Saskia Jacobs in 2014. De vrouw overleed na een overdosis GHB die was ingeschonken door de 33-jarige verdachte.

De rechtbank oordeelt dat de verdachte de hoeveelheid GHB niet nauwkeurig heeft afgemeten, maar dat er geen strafrechtelijk verwijt gemaakt kan worden omdat er in juridische zin geen sprake is van onvoorzichtig handelen. Om iemand te kunnen veroordelen voor dood door schuld moet de verdachte hebben kunnen voorzien dat bepaald gedrag zo onvoorzichtig is dat dat tot de dood kan leiden. In deze strafzaak betekent dat dus dat de Bergse moest kunnen voorzien dat de door haar ingeschonken hoeveelheid de dood tot gevolg kon hebben.

Veilige hoeveelheid

De vrouw heeft verklaard dat zij niet wist vanaf welke hoeveelheid GHB gevaarlijk is, maar wel hoeveel zij altijd met de mensen om haar heen gebruikte. Dit zag verdachte als een veilige hoeveelheid. Deze hoeveelheid gaf ze ook aan het slachtoffer. Uit de wisselende verklaringen leidt de rechtbank af dat de verdachte niet meer weet wat zij precies heeft ingeschonken.

De proef met het inschenken die verdachte heeft gedaan op het politiebureau acht de rechtbank niet betrouwbaar, omdat de proef slechts eenmaal en ook nog eens een jaar later is gedaan. Bovendien werd gebruik gemaakt van een ander glas. Los hiervan kan de voor Jacobs dodelijke concentratie van de GHB niet worden vastgesteld, omdat dit niet is onderzocht.

Niet voorzien

Op grond van het dossier kan de rechtbank niet vaststellen hoeveel GHB de verdachte heeft ingeschonken, of deze hoeveelheid meer was dan de normale gebruikershoeveelheid en wat de concentratie van de GHB was. De rechtbank oordeelt dat verdachte niet kon voorzien dat de dosering een dodelijke hoeveelheid was en spreekt de verdachte daarom vrij.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.